Država pčelarima izvanredno daje tri milijuna, oni upozoravaju da je to malo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Godinu za zaborav, još jednu u nizu, imali su pčelari. Slaba zima, proljetni minusi, suho ljeto učinili su svoje, pa su pčelari po košnici vrcali tek nekoliko kilograma meda, a neki nisu vrcali ništa. Zabilježeni su i gubici pčela od na državnoj razini prosječnih 40 posto. Dovoljno da zazvoni na uzbunu. Upravo zbog tog izrazito teškog stanja Ministarstvo poljoprivrede je odobrilo tri milijuna kuna pomoći zbog gubitka medonosnog potencijala, a ta bi pomoć trebala biti isplaćena do kraja godine. U godini praznih košnica kada nije bilo dovoljno meda ni za pčele, svaka pomoć dobro dođe, ali država se nije baš isprsila, drži predsjednik Pčelarske udruge Bagrem Đurđevac Mario Rogoz.

-Ta pomoć je malo diskutabilna. Naša ministrica se lijepo naslikava, svi znaju da je pomoć pčelarima došla, a ako znamo da je u Hrvatskoj evidentirano oko 450 tisuća košnica, ispada da ta pomoć iznosi šest kuna po košnici. I to bi trebala biti pomoć pčelarima – ogorčen je Rogoz.

Razočarani su pčelari jer je njihov sektor, kažu, na margini agrarnih politika. Zanemaren je unatoč činjenici da upravo o pčelama i oprašivačima ovisi 70 posto hrane. Pčelarstvo naime nema klasičnih poticaja već isključivo povrat dijela ulaganja kroz Nacionalni pčelarski program, tumači predsjednik garešničke Pčelarske udruge Cvijet Nemanja Vlahović.

-Povrati su jedno, poticaji su nešto sasvim drugo. Pčelarstvo poticaja nema, to je tako Postoje povrati, pčelari kupe nešto za svoj novac i onda traže taj novac u povratu. To nije poticaj – ističe garešnički pčelar.

I tada se u godinama kakve su zaredale kada zarade nema, događaju i gorke situacije praznih pčelarskih džepova zbog kojih je proizvodnju teško održati. I Vlahović ima sve manje pčelarskog entuzijazma.

-Ja koji dolazim iz treće generacije pčelara u obitelji ne bih htio biti taj koji pčelarstvo mora svesti na minimum jer smo uvijek radili s nekim prilično dobrim brojem košnica, ali sada to više ne ide – iskren je Vlahović.

On je imao i 250 košnica, njegov otac uz to još sto, a sada su prepolovili jer pčelariti je sve teže.

-Ostaje onaj dio ako ste stvarno zaljubljenici u taj posao da to radite iz ljubavi, a sada koliko se ljubav plaća to ne znam – zaključuje Vlahović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!