Kreće gradnja, Bjelovar postaje središte za sav otpad iz Županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U tijeku je projekt Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara koji će se provoditi 48 mjeseci, preciznije do kraja listopada 2022. godine. Navedeno postojenje izgradit će se u naselju Prespa, a budući da je s tvrtkom Hidroregulacija potpisan Ugovor o izgradnji, ona bi trebala započeti vrlo skoro. Sortirnicu će opremiti tvrtka Tehnix d.o.o.

Osim Grada Bjelovara, sortirnicu će koristiti Grad Daruvar te 12 općina: Dežanovac, Đulovac, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Severin, Sirač, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo te Zrinski Topolovac.

Riječ je o projektu vrijednom nešto više od 45 milijuna kuna, od čega je gotovo 37 milijuna sufinancirano novcem iz Europske unije, točnije iz Kohezijskog fonda pa je udio financiranja iz Europske unije 85 posto. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije naknadno je odobrilo još 3,2 milijuna kuna.

-Bjelovar bi uskoro trebao postati centar za gospodarenje otpadom u županiji, a zasigurno će imati i jedan od najboljih sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj – naglasio je gradonačelnik Dario Hrebak. Osim sortirnice otpada, istovremeno će se u Dolinama graditi i kompostana vrijedna oko 15 milijuna kuna, a navedenim će upravljati bjelovarski Komunalac.

Izvođači radova naglasili su kako je riječ o zaokruženom sustavu gospodarenja otpadom i brige za okoliš koji će biti izgrađen po najvišim standardima. U sortirnici će se moći odvajati osam vrsta sirovina, a iz ostatka otpada direktno će se balirati gorivo koje će se koristiti u proizvodnji cementa ili u razvoju cvjećarske industrije, izjavio je direktor tvrtke Tehnix, Đuro Horvat.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!