Prodavači ljuti: Plaćamo svoja mjesta, a borovi se nelegalno prodaju po dvorištima!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – I ove godine Ulicom Petra Zrinskog u Bjelovaru širi se ugodan miris borova. Provjerili smo kakva božićna drva Bjelovarčani najviše vole, ali i po kojim se cijenama ove godine prodaju. Vlatko Vrabac, predsjednik Udruge proizvođača božićnih drvaca Bjelovar već dugi niz godina prodaje borove, a ističe kako je, bez obzira na iste cijene, ove godine potražnja nešto manja.

– Ova godina je nešto slabija od prošle. Cijene su iste kao i prošle godine, nismo ih mijenjali unazad dvije do tri godine. Vidljivo je da je oskudica, kupuju se jeftiniji i manji borovi. Obične smreke prodaju se i po 50 kuna, a nordijskim jelama cijena ide najviše do 300 kuna – navodi Vrabac. Svoje borove iz Domankuša Bjelovarčanima nudi i Nikola Jelić koji nam je potvrdio da se cijene nisu mijenjale.

– Jele se prodaju po cijeni od 150 do 200 kuna, bor u tegli je 150 kuna, obična smreka do 100 kuna, a cijene srebrnih borova kreću se od 100 do 150 kuna – nabraja. Naravno, cijena božićnog drvca ovisi o njegovoj kvaliteti i veličini. Otkrio nam je Jelić i problem s kojim se ovi vrijedni prodavači svake godine sve više susreću.

– Manje je kupaca nego lani, a i nas prodavača je manje. Muči nas što se po gradu borovi prodaju nelegalno, po dvorištima. Nas bi netko trebao zaštititi jer mi plaćamo mjesta, jedno mjesto je 600 kuna za šest dana, a plaćamo i čuvare koji noću čuvaju drvca – ističe. Cijena čuvanja je 50 kuna po noći, što znači da prodavači iz Ulice Petra Zrinskog za šest dana (i pet noći) prodaje moraju platiti čak 850 kuna!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!