Zašto je Slađan Lipovec od konoplje uzeo kraću stanku?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Prošle godine je prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi industrijsku konoplju na 2046 hektara uzgajalo 158 gospodarstava. To je u usporedbi s 2019. 22 uzgajivača manje dok se površina smanjila za 430 hektara. Bit će zanimljivo vidjeti kakvi su podaci za ovu godinu jer neki od uzgajivača kažu da se njome više ne bave. Među onima na čijim poljima ove godine nije bilo industrijske konoplje je Slađan Lipovec iz Dereze kod Čazme koji se njenim uzgojem bavi od 2014. Zbog previše kiše nije uspio odraditi pripremu tla na vrijeme, pa u sjetvu nije ni krenuo.

-Budući da ne posjedujemo ni strojeve ni mehanizaciju, odnosno priključke i sve radove plaćamo iz usluge, kada tome dodamo repromaterijal to bi bio prevelik rizik s obzirom na to da bi morali ići u kasniju sjetvu, a zemljište je kod nas uglavnom ilovača – tumači Lipovec.

Foto: Facebook Slađan Lipovec

Kako je uslijedilo vrelo, suho ljeto odluka da ovu godinu preskoči se pokazala mudrom. Iako mu ova godina nije bila naklonjena Slađan Lipovec industrijskoj konoplji ipak nije rekao zbogom. Ovo je bila tek kraća stanka.

-I sami smo se uvjerili u sve dobrobiti industrijske konoplje, a imamo i svoje stalne kupce – ističe Lipovec.

Foto: Facebook Slađan Lipovec

Za njih koriste zalihe zrna od kojeg rade ulje, brašno, protein i melem. Iako je od prije koju godinu dozvoljeno korištenje i stabljike industrijske konoplje, Lipovec će se i dalje držati samo zrna jer je ostalo prevelik financijski zalogaj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!