Pad temperatura je dobrodošao jer su se biljke već probudile

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BEREK/ORLOVAC ZDENAČKI – Godina nije dobro počela za poljoprivrednike. Blaga zima s proljetnim temperaturama im nikako ne ide na ruku jer je primjerice u voćnjacima vegetacija krenula čak dva mjeseca prije nego što je trebala.

-Malo bubri, a vidjet ćemo što će na kraju biti. Sve ovisi o tome kakvo će vrijeme biti sljedećih mjesec-dva, ako će biti toplo, pa zahladnjeti onda će pup premrznuti – opisuje nam stanje u svom voćnjaku berečki voćar Momčilo Branković.

Pribojavaju se voćari da će nastavi li se toplo vrijeme voćke rascvjetati i plodovi se formirati prerano jer bi u slučaju hladne fronte u travnju kakva je posljednjih godina uobičajena to vjerojatno značilo kraj sezone. Stoga bi, kaže Branković, bilo bolje kada bi zima svoje zube pokazala sada kada je za to i vrijeme.

-Sada bi više odgovarao minus da voće miruje i da ne bubri – kaže Branković.

Proljetna zima, međutim, ne šteti samo voćkama. Osjete ju i krave, kaže nam mljekar iz Orlovca Zdenačkog Željko Vranić.

-Vidi se i na konzumaciji hrane i na proizvodnji, osjeti se. Krave su nervozne, kao i na nas i na njih to utječe. Baš sam jutros bio u staji i micao dosta hrane od sinoć, a obično je to mjera koju bi trebale obično pojesti – priča Vranić.

Osjeti se to i na proizvodnji mlijeka koja je desetak posto manja. Nešto niže temperature su poljoprivrednici stoga dočekali s olakšanjem.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!