Apple opet zasjeo na tron tržišta pametnih telefona

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Analitička kompanija Canalys objavila je preliminarne rezultate za posljednji prošlogodišnji kvartal, a koji su vezani za tržište pametnih telefona.

Prema njihovim podacima Apple je zauzeo čak 22% tržišta pametnih telefona, dok se na drugom mjestu nalazi Samsung s 20% tržišta. Apple je i prethodne godine isporučio najveći broj pametnih telefona u “blagdanskom kvartalu”. Taj “blagdanski” odnosno posljednji kvartal u godini poznat je po najvećoj potražnji za potrošačkom elektronikom. Kao što napomenuli, Amerikanci su i godinu ranije pobijedili tržišnu utakmicu u tom posljednjem kvartalu, no Samsung ih je pretekao u naredna tri, ali sve samo da bi Apple odgovorio ponovnom pobjedom u istom kvartalu.

Treće mjesto na tržištu zauzeo je kineski Xiaomi, čiji su telefoni vrlo popularni i u Hrvatskoj. Xiamoi je kao svoj dio kolača dobio 12% ukupnog tržišta pametnih telefona. Četvrto i peto mjesto pripali su Oppo-u i Vivo-u koji oboje imaju po 9% tržišta. Oba proizvođača u odnosu na prošlu godinu pali su u udjelu tržišta za 1%.

Iz Canalysa napominju kako se nestašica čipova, kao i u cijelom svijetu tehnologije, osjetila i na tržištu pametnih telefona. Naime, Apple i Samsung su kao najveći i najutjecajniji proizvođači uspjeli osigurati dovoljnu količinu čipova (makar su i oni morali smanjiti planiranu proizvodnju), dok su manji proizvođači puno teže dolazili do potrebnih komponenti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!