Tko su dobitnici, a tko gubitnici okrupnjavanja vodouslužnih područja i čeka li nas poskupljenje vode?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ove godine na snagu stupa preustroj vodno-komunalnog sektora čiji je cilj okrupnjavanje vodouslužnih područja, a najveći gubitnici te Vladine reforme su lokalne vodne tvrtke kojima se iz ruku izbija dio poslovanja. U slučaju Komunalija Čazma više od četvrtine. Čazmansko područje je pri tome u specifičnom položaju jer se dijeli na dva dijela – sama Čazma će pripasti pod Vodoopskrbu i odvodnju Zagrebačke županije, a Veliko Trojstvo, Šandrovac, Severin, Ivanska, Berek i Štefanje kojima Komunalije isporučuju vodu pak preustrojem prelaze Vodnim uslugama Bjelovar. Upravo Vodne usluge Bjelovar postaju jedan može se reći mega isporučitelj jer preuzimaju sve bjelovarsko-bilogorske gradove osim Čazme, sve općine, ali i Grad Đurđevac i devet okolnih općina iz Koprivničko-križevačke županije. Od sadašnjih jednog grada i tri općine postaju distributeri za pet gradova i 27 općina s tim da oni nisu zaduženi samo za distribuciju vode, već je i rekonstrukcija i gradnja vodovodne mreže na tom području njihov posao. To je popriličan zalogaj.

-Mi smo prepoznati kao oni koji su to i do sada na našem uslužnom području radili relativno dobro, dokaz tome su Aglomeracija i niz projekata koji su se svih ovih godina realizirali na našem području i to je svakako jedan od razloga zašto smo definirani kao preuzimatelji – kaže predsjednik Uprave Vodnih usluga Bjelovar Ivan Ivančić.

Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Vodnih usluga

Šef čazmanskih Komunalija Ivan Beljan okrupnjavanje smatra lošim i pribojava se da bi ono moglo biti uvod u prodaju vodoopskrbnog sustava, ali će novom distributeru, kaže, biti na raspolaganju.

-Bitno je da ćemo mi maksimalno surađivati s novim distributerima kako građani ne bi imali problema s vodoopskrbom. Kadrovski, dežurstva ona mora funkcionirati kako ne bi došlo do situacije da ljudi izgube kontinuitet isporuke vode – napominje Beljan.

Ivančić najavljuje da će sjedište biti u Bjelovaru, ali da će u ostalim gradovima raditi poslovnice kako bi operativno sve funkcioniralo. Kako će to točno funkcionirati, hoće li zaposlenici sadašnjih distributera prijeći u Vodne usluge Bjelovar još nije poznato. Nije poznato ni što će to točno značiti za građane. Sigurno je da usluga neće biti dovedena u pitanje, vodu će u svakom slučaju imati, ali nepoznanica je po kojoj cijeni. Beljan vjeruje po većoj.

-Definitivno će svuda ići povećanje. Oni kažu da je dopuštena cijena do tri posto prosječnih prihoda i to je ta nekakva zamka gdje će cijene ići gore – smatra šef čazmanskih Komunalija.

Ivan Beljan, direktor Komunalija Čazma

Ivančić pak ističe da je prerano spekulirati o cijenama, ali i napominje kako je cilj zakonodavca ujednačiti cijene na uslužnom području.

-Može se dogoditi da će cijena negdje biti snižena, a po logici matematike u drugom dijelu će to značiti poskupljenje onima koji su imali najniže cijene, ali ostavit ćemo to kalkulacijama – kaže Ivančić.

Prvo treba skenirati stanje na terenu, a za to nema puno vremena jer preustroj mora biti gotov do kraja lipnja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!