Aglomeracija i zamjena glavnog dovodnog cjevovoda bit će prioriteti u 2022.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jedan od važnijih projekata koji su obilježili 2021. godinu svakako je aglomeracija. Velik dio posla je već dovršen, a predsjednik uprave tvrtke Vodne usluge Ivan Ivančić otkrio je nešto više informacija o ovom projektu.

– Projekt aglomeracije, mi često u šali kažemo povijesni, ali on to stvarno jest i zbog ukupnih ulaganja i zbog infrastrukture koja će u jednom hipu biti izgrađena u Bjelovaru i zbog visine ukupnih ulaganja i dijela bespovratnih sredstava, a radi se o 147 milijuna kuna sredstava iz europske unije. Projekt je stvarno vrijedan i po našim saznanjima je od oglednih primjera uspješne realizacije ovog tipa projekta. Puno je složeniji od onih koji su do sada bili korišteni u našoj državi vezano uz korištenje sredstava iz europskih fondova – ističe. Onim što je dosad realizirano veoma je zadovoljan, no premda je veći dio radova gotov, u 2022. oni će se nastaviti.

– Možemo sa zadovoljstvom zaključiti da je ova godina dosita bila u znaku aglomeracije. Dosegli smo 80-ak posto planiranih radova ovog dijela projekta. Tu prvenstveno mislim na linijske projekte, dio koji se odnosi na javnu infrastrukturu koja je korisnicima najpoznatiji i najuočljiviji dio projekta, ali projekt se odnosi i na novu opremu koju smo nabavili i nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda što tek slijedi, dakle to je taj dio koji nastavljamo u sljedećoj poslovnoj godini – otkriva Ivančić. U centru grada pri kraju je izgradnja vodovoda i kanalizacije, nakon čega će uslijediti rekonstrukcija korza.

– Očekuje se završetak ovoga što je trenutno u tijeku. To su izgradnja vodovoda i kanalizacije u užem dijelu grada i ostaje još relativno malo zemljanih radova. Ostaje nam i rekonstrukcija kolnika, dakle povratak u prvobitno stanje i tu moram biti korektan i reći da smo svjesni činjenice da je grad prekopan – kaže. Svjestan je da građanima radovi ponekad i smetaju, no moli ih za strpljenje jer će novo ruho centra grada biti vrijedno čekanja, a kad se sve dovrši slični se radovi neće morati pokretati godinama.

– Slijedi sveobuhvatna rekonstrukcija ulica. Grad je ovdje podnio veliki teret u našem projektu i preuzeo 50 posto prometne površine koju prekopamo, odnosno jedan prometni trak obećao vratiti u prvobitno stanje. Grad ima ispravan stav i želju da uz naše ulaganje od 50 posto drugi dio urede o vlastitom trošku i zato to podrazumijeva i nekakvu dinamiku u smislu izvođenja radova i financija pa to onda može i potrajati. Građanima se to možda čini predugo, ali iza toga stoji sveobuhvatna rekonstrukcija ulica i to je ono što će se intenzivirati u narednom razdoblju – pojašnjava. U sklopu aglomeracije planiraju se još neki radovi kao što su rekonstrukcija ulica te početak radova na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, navodi Ivančić.

– U sljedećoj godini imamo dio ulica gdje još treba napraviti rekonstrukciju. Glavnina radova na izgradnji novih cjevovoda je završena, slijedi rekonstrukcija dijelova tih gradskih ulica i naravno početak radova na našem uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Prema važećim direktivama svi gradovi ove veličine moraju izgraditi uređaj trećeg stupnja pročišćavanja, Bjelovar je u toj kategoriji i ovaj dio aglomeracije se odnosi na to – govori. No, premda zasigurno najvažniji, nije aglomeracija jedini projekt na kojem su Vodne usluge radile u 2021. godini. U planu za nadolazeće razdoblje je i rekonstrukcija glavnog dovodnog cjevovoda Delovi-Bjelovar.

– Izvan aglomeracije radilo se i novih rekonstrukcija, novih projekata i planova, od kojih je jedan zamjena glavnog dovodnog cjevovoda do grada Bjelovara. Radi se o magistralnom cjevovodu od našeg crpilišta u Delovima do Bjelovara, ukupne dužine od 24,5 kilometra. To je jedna od starijih dionica, jer je i prva rađena, na našem vodoopskrbnom sustavu, a to je i najzahtjevniji dio posla. Izradili smo projektnu dokumentaciju, riješili imovinske odnose, radi se o oko 500 vlasnika, 200 postupaka izvlaštenja, sve smo to proveli i sad smo u fazi iščekivanja dozvole od ministarstva – navodi. Pojasnio je Ivančić zašto je ovaj projekt također važan.

– Projekt se nastavlja kad ishodimo svu potrebnu dokumentaciju, odnosno dozvole. Važan je iz razloga što je to generator većih gubitaka nego što bi inače bili normalni. To je naša komparativna manjkavost u odnosu na slične gradove jer su nam bunari relativno udaljeni od mjesta potrošnje, dok transportni put kad se dogodi havarija, kažem najstarija je to dionica našeg vodovoda, tad se događa da moramo žurno intervenirati. Naravno veliki su troškovi same intervencije, ali i ispuštanja i ispiranja tog velikog volumena cjevovoda i uvjetuju određene gubitke koje bismo htjeli izbjeći – zaključuje Ivančić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!