Od države su za štetu od suše i ovog puta dobili – mrvice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S posljednjim danom prošle godine je počela isplata odštete poljoprivrednicima od niza prirodnih nepogoda koje su ih lani zadesile. Suša, mraz, tuča, potres i ostale nepogode su na području cijele zemlje izazvale štetu od 974 milijuna i 520 tisuća kuna, a iznosi koje država isplaćuje su očekivano daleko manji. Primjerice za Bjelovarsko-bilogorsku županiju je osigurano tri milijuna i 47 tisuće kuna, a samo u općini Dežanovac je prijavljena šteta od 11 milijuna i 370 tisuća. Mnogi su, dakle, ostali razočarani, a pomutnju je dodatno unijelo to što poljoprivrednicima koji su štetu imali na području više općina ona i nije isplaćena u svim općinama.

-Dobili su odštetu samo na području jedne jedinice lokalne samouprave, ali za jednu i drugu jedinicu za koju su prijavili. Imali smo puno upita na tu temu, neki poljoprivrednici su prijavili štetu u Ivanskoj i Štefanju, a neki su dobili u Ivanskoj, a neki u Štefanju – tumači načelnik Štefanja Silvestar Štefović.

Na području općine Štefanje štetu je prijavilo oko 150 poljoprivrednih proizvođača među kojima i Mirko Špoljar kojem je žega spržila dio kukuruza, pšenice i ječma. Dobio je 2.260 kuna, a nadao se, kaže, većem iznosu.

-Prema ovim novim cijenama za repromaterijal to neće pokriti troškove – kroz smijeh kaže Špoljar.

No, Špoljar je još i dobro prošao, neki od njegovih sumještana su dobili 130 kuna. Rovišćanski uzgajivač povrća Stipan Džolan ne zna koliku odštetu će on dobiti, ali zna da se nema čemu nadati.

-Ne očekujem ništa i bolje da ne daju ništa nego to. Kažu da su pomogli poljoprivredniku, seljaku, a bolje da nas puste da se snalazimo sami nego da nam daju nekakve mizerne novčiće – ljuti se Džolan.

Ljut je sigurno i dežanovački poljoprivrednik koji je dobio odštetu od 33 kune. Što može s 33 kune stvarno je teško reći. Spomenimo i da je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najveću odštetu od 732 tisuće dobilo Grubišno Polje, odnosno tamošnji poljoprivrednici, a najmanju od samo 1.582 kune Severin.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!