Prijeti li opskrbljivačima bankrot, a Hrvatskoj nestašica plina?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Računi za plin i dalje su glavna tema u Hrvatskoj, a ako je vjerovati najavama iz gospodarskih i energetskih krugova, astronomske prosinačke cifre mogle bi biti samo uvod u puno ozbiljniji problem za koji su glavni okidač poremećaji na globalnom tržištu. O tome se, među ostalim, raspravljalo i na jučerašnjem sastanku vladajuće koalicije.

Iz svega što je na tu temu posljednjih dana izrekao u medijima ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić može se zaključiti kako glavnog krivca za visoke račune vidi u domaćim opskrbljivačima. Oni nisu najbolje procijenili situaciju na svjetskom tržištu u trenutku kad su dogovarali cijene za svojim kupcima, pravnim osobama. Dio njih tako je dogovorio relativno povoljne uvjete za kupce i ti kupci nisu dobili značajno povećane račune za potrošnju plina u prosincu. No, upravo bi se ti opskrbljivači uskoro mogli naći u problemima jer nisu na vrijeme kupili dovoljne količine plina, kao ni predvidjeli rast cijena energenata na svjetskom tržištu i činjenicu da će, unatoč nižim cijenama koje su dogovorili s kupcima, sami svojim dobavljačima morati plaćati visoke račune.

-Tvrtke koje su kupcima osiguravale takve cijene su male i u ovakvim uvjetima teško da mogu opstati na tržištu. Bojim se da će većina u idućih nekoliko mjeseci imati jako loše poslovne rezultate te da će mnoge doživjeti bankrot – kazao je jučer za Alfa radio bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Te riječi na prvu zvuče pretjerano, no kad se u obzir uzmu sve glasnija šuškanja kako je i sama Gradska plinara Zagreb – Opskrba, jedan od najvećih domaćih plinskih ‘igrača’, u problemima koji bi mogli dovesti do stečaja, scenarij o poslovnom krahu puno manjih opskrbljivača nije posve nerealan.

Iako su oči domaćih privrednika, a posebno opskrbljivača uperene u Vladu, ministar Ćorić jučer je jasno i glasno poručio – država neće financirati minuse hrvatskih plinara. Ponovio je kako nastali problemi nisu odgovornost države već upravnih i nadzirućih tijela koje u tvrtkama koje se bave opskrbom plina najčešće imenuje lokalna uprava.

Dodatan problem opskrbljivačima predstavlja najava tužbi poslovnih subjekata koji su dobili račune po cijenama drugačijima od onih koje su dogovorili još prošlog proljeća.

Kad se podvuče crta, logički se nameće pitanje što će biti s opskrbom u Hrvatskoj ako opskrbljivači zbog nemogućnosti podmirenja vlastitih računa prema svojim dobavljačima ostanu bez plina. Takav scenarij trebao bi biti izbjegnut zahvaljujući tzv. zajamčenom opskrbljivaču kojim je HERA imenovala Termoplin d.d. i koji bi, ako zaista zagusti, trebao preuzeti opskrbu.

U moru loših vijesti, ministar Ćorić jučer je ipak iz rukava izvukao i jednu dobru. Poručio je kako obični građani ne trebaju strahovati jer Vlada priprema niz mjera koje bi trebale ublažiti najavljeno poskupljenje energenata za kućanstva.

-Saborska većina se složila da Vlada, u kontekstu uvećanja cijena energenata, reagira na nekoliko područja, prije svega štiteći kupovnu moć najugroženijih građana, s druge strane apsorbirajući dio udara prema HEP-u i s treće strane apsorbirajući dio udara s poreznim rasterećenjem cijena. Svakako ćemo pokušati izbjeći od 1. travnja udar kakav je doživjela većina članica EU, gdje su cijene struje išle preko 50 posto. Držim da ćemo od 1. travnja imati znatno blaži udar na građane – kazao je Ćorić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!