Pčelarima dolazi sve više kupaca, ali više nemaju što prodati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/DARUVAR – Pčelari će reći da jedna žlica meda na dan tjera doktora van, a za tom žlicom sve češće poseže sve više nas. Ta je namirnica omilila i nepcima Daruvarčana koji ju više traže posljednje dvije godine.

-Ljudima je više proradila svijest o važnosti domaćih zdravih proizvoda, pa su se okrenuli konzumaciji meda što je nama dobro jer bolje prodajemo med – kroz smijeh kaže predsjednik daruvarske pčelarske udruge Bagrem Dalibor Jareš.

Odnosno, bolje bi med prodavali kada bi ga imali, ali je katastrofalna prošla godina ostavila prazne košnice. Na bjelovarskoj tržnici je slično stanje. Potražnja za medom je povećana, ali teško je reći je li to zbog pandemije ili zato što je pčelara koji med prodaju malo manje.

-Nas nekoliko većih pčelara još uvijek imamo nešto meda, nemamo previše, ali dok izdržimo, izdržimo – kaže iskusni bjelovarski pčelar Milan Jantolek.

No, ni Jantolek ne može izdržati još dugo.

-S obzirom na situaciju mogu izdržati još vrlo kratko, ako izdržimo još veljaču bit će jako dobro – iskren je Jantolek.

Zbog gladne pčelarske godine i rasta troškova, pčelari su, kažu, bili primorani podići cijene meda. No, nastojali su pri tome ne udariti prejako na budžet svojih kupaca. U Daruvaru su primjerice cijenu na kućnom pragu s 40 digli na 50 kuna što je i dalje manje nego u susjednim zemljama.

-To je još uvijek niska cijena jer primjerice u Mađarskoj, Češkoj, BiH, Srbiji je veća cijena. Cijena je i deset eura po teglici meda – napominje Jareš.

Sada se pčelari nadaju boljoj godini, ali i tome da će navike konzumacije meda ostati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!