Tehnološki gigant muči muku sa sindikatima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako vam na sam spomen sindikata vjerojatno na pamet prvo padnu naši prosvjetari ili zdravstveni radnici, ovaj put ne radi se o njima, ali niti o jednoj drugoj domaćoj kompaniji ili instituciji. Da svi poslodavci u svijetu imaju sličnih problema, bez obzira na to od kuda dolaze, u zadnje nam vrijeme pokazuje nam ni manje ni više nego Samsung.

Južnokorejski div koji je prošle godine prodao najviše pametnih telefona na svijetu, sad je u problemu sa sindikatima. Naime, već nekoliko mjeseci Samsung sa sindikatima vodi pregovore, ali rješenja još uvijek nema i izgleda kako će se ovaj tehnološki gigant suočiti s prvim štrajkom radnika u posljednjih 50 godina poslovanja.

Nakon propalih pregovora između uprave i sindikata, predstavnici druge strane podnijeli su zahtjev za arbitražu Korejskoj nacionalnoj komisiji za radne odnose. Ta je komisija zapravo vladina agencija koja djeluje pod Ministarstvom rada. Samsung ima 10 dana da postigne sporazum sa sindikatima, a ukoliko mu to ne pođe za rukom, doći će do štrajka u nekoliko tvornica među kojima je i ona za čipove i elektroniku. Iz sindikata su naglasili kako su s upravom prošli kroz čak 15 rundi pregovora, ali Samsung je odbacio sve njihove zahtjeve.

Sindikati su tražili veće plaće i uvođenje naknade za COVID-19. Samsung je povećao plaće, pa nije istina da su se baš na sve oglušili, ali izgleda kako to nije zadovoljilo članove sindikata koji broji oko 4500 članova.

Samsung se tako zbog loših odnosa unutar kompanije našao u vrlo teškom položaju. Uz sve to kompanija je već ranije teško pogođena zbog nestašice čipova koja je dovela do kašnjenja isporuka i još mnoštva povezanih problema koji su narušili normalan rad kompanije i srozali prihode.

Sad samo ostaje za vidjeti kako će se ovaj tehnološki div izvući iz trenutne situacije, jer štrajk u jednoj od glavnih tvornica zasigurno nije ono što žele i imao bi velik negativni utjecaj na poslovanje kompanije u cijelom svijetu.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!