Pred poljoprivrednicima je nikada teže proljeće, kako izdržati?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pred poljoprivrednicima je, kažu, najskuplja sjetva u povijesti. Poskupjelo je sjeme, za spremnik plavog dizela se mora izdvojiti dvostruko više nego lani, a cijene umjetnih gnojiva dosežu rekordne razine. Ono je naime poskupjelo za čak četiri puta! Primjerice, za ureu koju se lani platilo 220 kuna se sada mora izdvojiti više od 900. Procjenjuje se da će ove godine sjetva po hektaru ovisno o kulturi koštati od tri do šest tisuća kuna više nego lani. Ratari se nadaju da će ih do nule dovući cijene žitarica, a stočarima ni to ne može pomoći jer su otkupne cijene njihovih proizvoda i dalje niske.

-Bez obzira na to što su se cijene žive junadi malo povećale još uvijek nismo dostigli cijenu kilograma mesa – kaže tovljač junadi Darko Bišćan.

Bišćan će stoga ove godine štedjeti na ulaganjima, konkretno na umjetnom gnojivu. U tome neće biti jedini.

-Svi će smanjiti količine jer je neodrživo, neisplativo s ovim cijenama grijanja ulagati toliko – kaže upravitelj štefanjske poljoprivredne zadruge Mirko Golubić i napominje kako se zbog toga mogu očekivati manji prinosi.

Iako su prethodnih godina poljoprivrednici s nabavom kretali krajem godine, ovog puta zbog rasta cijena to nije slučaj, a pojavio se još jedan problem – onaj dobavljivosti.

-Mi od svojih dobavljača čekamo gnojivo dva do tri mjeseca, problem isporuke gnojiva je sada jako izražen – upozorava Golubić.

Stoga kada bi se ovogodišnja proljetna sjetva morala opisati jednom riječju, ta bi riječ bila nesigurnost. I dok poljoprivrednici u najboljem slučaju plešu po rubu isplativosti iako će mnogi otklizati od tog ruba prema minusu, Ministarstvo poljoprivrede za olakšanje tereta rastućih troškova najavljuje 80 milijuna kuna pomoći za oko 27 tisuća gospodarstava. To je premalo, smatra potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić.

-Sjetva će u ovakvim uvjetima biti skuplja minimalno milijardu i pol kuna, dakle radi se o izuzetno malim, malim sredstvima s kojima nam sada u susret izlazi Ministarstvo poljoprivrede – napominje Brlošić.

Tješi da je Vlada zamrznula cijenu plavog dizela, samo kada bi rast bio zaustavljen i za vrijeme same sjetve.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!