Seljaci se bune, a lani su kupili više od tisuću traktora, evo i kojih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Više od tisuću traktora prodano je odnosno novoregistrirano u našoj zemlji u protekloj godini, piše Agroklub. Točnije, otkriva potpredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, Franjo Dominković, prodano je 1.062 komada.

“To je unutar predviđanja unatrag nekoliko mjeseci i rezultat je prije svega porasta cijena ratarskim kulturama u drugom polugodištu prošle godine”, navodi i pojašnjava da stoga ne čudi niti podatak da je u zadnja dva mjeseca lani novoregistrirano čak 237 komada. 

Poklapa se to s razdobljem korištenja potpora iz EU programa Ruralnog razvoja. 

“Primjerice, u 2015. registrirano je samo 313, a godinu ranije svega 332 traktora. To je ono vrijeme kada su obećavane potpore i za nabavu mehanizacije – traktora koje su poljoprivrednici očekivali i nisu ulagali”, podsjeća Dominković.

Prema podacima Udruge, nastavljen je lani porast prodaje traktora višeg tehnološkog stupnja i većih snaga pa se i dalje među najbrojnijim nalazi John Deere, Lamborghini (s preklanjskog 5. mjesta po brojnosti u 2021. godini drugi), Case, Deutz, Claas, New Holland i Valtra što su i traktori većih snaga. Među brandovima čija je količina porasla u 2021. godini, a manjih su snaga su Same, Kioti, naš Labinprogres te Armatrac i Lovol. 

“Među onima koji su zabilježili velike padove broja novoregistriranih u 2021. godini u odnosu na 2020. su npr. Carraro, Tafe, Sonalika, naš Hittner, ali i Fendt, Steyr i Massey Ferguson”, otkriva.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!