Trgovački lanac kažnjen zbog nepoštene trgovačke prakse

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla je Lidlu Hrvatska kaznu u visini od 400.000 kuna navodeći kako će se tom kaznom ostvariti cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od kršenja odredbi Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, i to ne samo u odnosu na Lidl Hrvatska već i na sve druge adresate ZNTP-a, piše Privredni.hr.

Riječ je o predmetu koji se vodi već godinama, a prema kojem je Agencija najprije Lidlu Hrvatska izrekla kaznu od 807.500 kuna, a potom ju je umanjila na 400.000 kuna jer je ovaj trgovački lanac iskoristio svoju značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi trojici svojih dobavljača.

Agencija je svoju prvotnu odluku donijela u srpnju 2019., a Lidl Hrvatska žalio se i pokrenuo tužbom upravni spor nakon čega je Upravni sud u Zagrebu donio prvostupanjsku presudu kojom je poništeno rješenje AZTN-a i naloženo Agenciji da u roku od 60 dana od dana zaprimanja presude donese novo rješenje.

Upravni sud nije se složio s utvrđenjem AZTN-a da ugovori koje je Lidl Hrvatska sklopio sa svoja tri dobavljača ne sadrže jasnu i nedvosmislenu odredbu o trajanju ugovora, koja čini bitan sastojak ugovora u smislu ZNTP-a. Ali ono što je sud prihvatio da je neprimjereno i neprihvatljivo, a svakako protivno ZNTP-u jest to da je trgovački lanac zahtijevao od dobavljača još i plaćanje paušalnih iznosa u postotku od vrijednosti ulaza robe pojedinog dobavljača, i to neovisno o rezultatima standardnih analiza.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!