Svakog dana trošimo 100.000 eura na gorivo, ako Vlada i županije ne pomognu, gasimo sporedne linije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prijevoznicima u Hrvatskoj ne ide pa ne ide. Nakon što je online nastava udarila njihov posao po džepu, novi, još jači udarac zadalo je najnovije poskupljenje goriva. Naime, Udruga Glas poduzetnika i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika traže od Vlade hitne mjere pomoći za prijevoznike zbog novog poskupljenja goriva, a jedna od mjera koju predlažu je pomoć u iznosu od dvije kune po litri povrata trošarine.

– Gorivo je nama glavna sirovina u pogonu. Bez goriva ne možemo funkcionirati, a gorivo je toliko skupo da ćemo mi vjerojatno tamo gdje nisu sklopljeni ugovori o Javnoj usluzi morati zaustaviti prijevoz. Na glavnim pravcima gdje još djece i putnika ima, to ćemo održavati, a sva ona sporedna mjesta gdje Županija nije sklopila ugovor, mogla bi ostati bez prijevoza – kaže Berislav Saraja, komercijalni direktor tvrtke Čazmatrans Nova.

Gorivo je, kaže, toliko skupo da jedan prijevoznik poput Čazmatransa 100 tisuća eura ili 750 tisuća kuna dnevno troši na prijevoz.

– Ne možemo se pokriti i servisirati mrežu linija širom Hrvatske. Mi tražimo od države dvije kune pomoći po litri goriva dok se situacija s gorivom ne sredi i tražimo potporu za plaće. Tek onda mogli bi to premostiti – rekao je.

Puno bi u cijeloj priči značila i ruka pomoći Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Ugovore za javnu uslugu do sada su sklopile samo Zagrebačka i danas baš Koprivničko-križevačka županija. Tamo nemamo problema, znaju se računice, vozimo po kilometru, znamo koliki nam je prihod i na taj način možemo funkcionirati. Zato je najtužniije od svega što je Vlada osigurala pomoć od 75 posto za Javnu uslugu, no mnoge Županije se još dvoume sklopiti ugovor jer bi morale jedan dio prijevoznikova gubitka pokriti – kaže Saraja.

Podsjetimo, cijena benzina sada je 12,45 kuna, a dizela 13,51 kuna po litri. Ako Vlada ne uvaži vapaj prijevoznika, mnogi će morati potražiti drugo prijevozno sredstvo.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!