Revolucionaran prijedlog Ivana Penave: Trgovci trebaju raditi bez marže!?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Država je u više navrata korigirala i zamrzavala cijene nafte i naftnih derivata, ali unatoč smanjenju PDV-a na hranu, cijene hrane ne da nisu stagnirale već su nezadrživo galopirale i dalje poskupljuju.

– Prvi korak koji bi trebalo poduzeti je preko carinske uprave zabraniti izvoz ključnih namirnica za koje procijenimo da su nam na rubu samodostatnosti. Drugi korak je zamrzavanje cijena u trgovačkim lancima, ali ne na način kojemu sada  svjedočimo, već da se sjedne s gospodarstvenicima i trgovcima i dogovori što može i što će napraviti vlada u smislu regulacije cijene plavog dizela, regulacije cijene plina potrebne za umjetna gnojiva. Marže trgovaca se eliminiraju, na ključne proizvode, jedino proizvodna cijena plus manipulativni troškovi. U ovim okolnostima ne može cijena brašna biti iznad 4.50 i 5 kuna, rekao je Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta za HRT.

Istaknuo je kako je to slično mađarskom modelu, te da je Domovinski pokret još prije tri mjeseca “sugerirao da je s plinom potrebno ići prema Petrokemiji, kako bi se zaustavio/ograničio rast cijena umjetnog gnojiva”.

– Mi jako kasnimo, ne slušamo, puno pričamo, malo operativno provodimo mjere i malo činimo za životni standard i sigurnost naših građana, rekao je Penava.

Osvrnuo se i na dijalog predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

– Ovo što slušamo na relaciji dva brda – predsjednika RH i premijera je nepristojno, nerazumno i neugodno, ali u suštini je nebitno i bespotrebno. Puno opasnije za hrvatsku državu je porast cijena koji se događa i situacija gdje se predsjednik vlade miješa u odnos najvećih svjetskih sila, odlazi u Ukrajinu i prijeti Rusiji. Puno opasniji trenutak je gubitak 400.000 ljudi ili situacija u BiH gdje je narod koji je konstitutivan narod, izgubio svoju ravnopravnost i konstitutivnost, rekao je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!