Google primoran prilagoditi se europskim regulativama nakon što su ostali bez pozamašne svote novca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svima nam se barem jednom u životu dogodilo da su nas ili mobitel ili računalo upitali želimo li s njima dijeliti kolačiće, no to je pitanje bez obzira na svoju formu, više bilo ultimatum. Ako jako volite slatko i ne podijelite svoje kolačiće, nećete moći vidjeti velik dio internetskog sadržaja.

Pa što su zapravo ti kolačići i što vi to morate dijeliti? Kolačići su vaša privatnost, odnosno najlakše i najkraće objašnjeno, informacije koje Google o vama prikupi temeljem onog što pretražujete na internetu i podataka koje upisujete u određene ankete, formulare i slično.

U Americi je takav način poslovanja za Google odličan, no Europa je ipak malo stroža po pitanju privatnosti i mega korporacija će morati prilagoditi svoje poslovanje želi li poslovati na našim prostorima.

Francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka, poznatija kao CNIL (Commission nationale de l’informatique et des libertes), jedno je od najstrožih regulatornih tijela unutar Europske unije. CNIL je početkom godine Google kaznio sa 150, a Facebook sa 60 milijuna eura jer su korisnicima otežavali odbijanje kolačića. Razlog izdavanja kazne je namjerno ne olakšavanje korisnicima odbijanje kolačića. Za prihvaćanje kolačića imate ponuđen gumb nakon kojeg normalno surfate, dok za odbijanje istih takav gumb ne postoji. Agencija je Facebook-u, Google-u i YouTube-u dala rok od 3 mjeseca unutar kojeg moraju provesti zatražene izmjene. Ne uspiju li, svaki dan kašnjenja penalizirati će se sa 100 tisuća eura.

Da je Google ozbiljno shvatio cijelu ovu priču dokazali su službenom objavom u kojoj su najavili da će svi korisnici u Europi koji posjećuju stranice Google-a ili YouTube-a imati novu mogućnost trenutnog odbijanja svih kolačića. Početkom mjeseca ovo je ažuriranje postalo dostupno na YouTube-u. Google je najavio kako će se gumb za odbijanje kolačića prvo pojaviti korisnicima u francuskoj, zatim u Ujedinjenom kraljevstvu, švicarskoj, pa u zemljama unutar europskog gospodarskog prostora.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!