Aglomeracija je pri kraju! Potvrdili svi glavni akteri najvećeg projekta u povijesti Bjelovara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Gradskoj vijećnici predstavljeno je trenutno stanje najvećeg projekta u povijesti Bjelovara pod nazivom ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Bjelovar’ ili skraćeno ‘Aglomeracija’. Ukupna vrijednost projekta iznosi 257 milijuna kuna, a dio sufinanciran od strane EU iznosi 147.6 milijuna kuna.

Prema najavama Vodnih usluga, projekt će biti završen do kraja kolovoza. Inače, projektom Aglomeracije koji se izvodi na području Bjelovara i Rovišća predviđena je izgradnja ukupno 15.326 metara novih kanala odvodnje otpadnih voda, a svi planirani kanali se spajaju na postojeći sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda Bjelovara.

Predviđeno je da će priključenost stanovništva na sustav vodoopskrbe na širem promatranom području (Bjelovar, Gudovac, Rovišće) iz postojećih 62% zbog projektne investicije i zbog priključivanja na postojeću mrežu do 2023. godine porasti na 72 posto.

Bjelovar među rijetkim gradovima

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Damir Vukmirić danas nije krio oduševljenje kako je projekt u Bjelovaru vođen.

-Ovdje sam prije svega da čestitam i zahvalim Gradu Bjelovaru i Vodnim uslugama u Bjelovaru na sjajnom partnerstvu, na izuzetnom projektu. Mogu bez imalo ograda reći da se u Bjelovaru provodi jedna od najboljih aglomeracija u Hrvatskoj. Projekt se završava u roku u kojem je dogovoren. Čuo sam da postoje određeni prigovori, moram reći da je to pomalo zbunjujuće jer Grad Bjelovar je upravo zahvaljujući svome vodstvu i Vodnim uslugama uspio na vrijeme pregovarati, dogovoriti i stvoriti uvjete da aglomeraciju uopće dobije, a zatim i završi. Samo je 60 potpisanih ugovora među tih 25 milijardi kuna među kojima je 14 milijardi bespovratno i Bjelovar je među njima. Mnogi čekaju da dođu u tu fazu i pitanje je hoće li uopće doći – kazao je zamjenik direktora Hrvatskih voda Damir Vukmirić.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak izjavio je da je svjestan da dio građana negoduje zbog prašine i radova, ali da će na kraju svi biti zadovoljni kada shvate da je Bjelovar riješio problem koje druge gradove tek čeka i pitanje je da li će ga mnogi gradovi ikada i riješiti.

Bjelovar neće imati probleme kao mnogi drugi

-Ovaj projekt vodimo već dvije i pol godine i još uvijek građanimo nismo uspjeli objasniti koliko je važan ovaj projekt. Mislim da su sada izbori da ja ne bi bio gradonačelnik jer je veliki dio grada raskopan i građani su nezadovoljni zbog toga. Teško je građanima objasniti da u Zagrebu pucaju cijevi, a da se to u Bjelovaru neće događati. Da je Bjelovar u jako malom broju gradova koji provodi aglomeraciju, da mnogi kasne, da mnogi neće ni početi. Poput recimo Rijeke gdje imaju velikih problema. A što je još važnije građani ovaj projekt od 257 milijuna plaćaju ispod tri posto. Sve ostalo plaćaju neki drugi porezni obveznici iz Europe – kazao je, između ostalog, gradonačelnik Dario Hrebak.

Načelnik Općine Rovišće gdje se također provodi Aglomeracija istaknuo je odličnu suradnju s Gradom Bjelovarom, Vodnim uslugama i Hrvatskim vodama.

-Ovo je veoma važan projekt za nas. Zajedno smo krenuli 2014. godine i sada smo konačno pred samim krajem. Svi naši mještani će imati potrebnu zdravu, pitku i sigurnu vodu jer na našem području se koriste još uvijek bunari koji znaju presušiti i nekada nema dovoljno vode  za stoku i za život općenito. Tu je bio i problem sigurnosti kada je u pitanju vatrogastvo jer nije bilo hidranta na kojeg se mogu priključiti, a sada će to sve biti riješeno – kazao je, između ostalog, načelnik Slavko Prišćan.

Predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić istaknuo je kako je do sad fizički realizirano 95% linijskih objekata u dužini od 37 od predviđenih 39 kilometara. Kada je dogradnja odvodnje u pitanju Ivančić je istaknuo da je izgrađeno 15,8 km cjevovoda sa zatrpanim rovom te 772 priključka čime je omogućeno priključenje na mrežu 2450 stanovnika. Također, rekonstruirana su 152 priključka. Što se tiče mreže vodoopskrbe, rekonstruirano je 4,8 km cjevovoda sa zatrpanim rovom te 122 priključka. Dograđeno je pak 14 km cjevovoda, a izgrađen je 251 priključak – naveo je Ivančić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!