Nedaleko Slatine radi prva hrvatska tvornica proteina koji se dobiva od boba

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NUTRIS grupa svečano je otvorila prvu europsku hibridnu tvornicu za proizvodnju visokokvalitetnih sastojaka biljnog porijekla preradom boba i krumpira u Novom Senkovcu blizu Slatine. Investicijom vrijednom 220 milijuna kuna, NUTRIS je Hrvatsku učinio jednom od prvih zemalja koje ulažu u industriju hrane na biljnoj bazi.

Investicija je realizirana u partnerstvu s danskom tvrtkom Sicca Dania, jednom od vodećih tvrtki u području inženjerskih rješenja za prehrambenu industriju. Tvornica primjenjuje revolucionarnu tehnologiju, koju je Sveučilište u Kopenhagenu razvijalo više od 10 godina, a Sicca Dania i NUTRIS.tech™ intenzivno testirali, dodatno usavršili i dokazali primjenu u industrijskom okruženju. Riječ je o prvoj fazi većeg investicijskog ciklusa koji uključuje proširenje postojećog pogona do 2025. te izgradnju inovacijsko-tehnološkog NUTRIS.parka™ do 2030. godine.

„Ponosan sam što smo u NUTRIS grupi prvi implementirali revolucionarni proces ekstrakcije biljnih sastojaka iz boba kao jednog od najboljih izvora proteina i upravo u Hrvatskoj, izgradili prvu europsku hibridnu tvornicu. U njoj će se najsuvremenijom tehnologijom proizvoditi visokokvalitetni sastojci biljnog porijekla s naglaskom na proteine. Suradnjom s domaćim poljoprivrednicima doprinosimo revitalizaciji hrvatske poljoprivrede, a ponosni smo i na održivost procesa proizvodnje koji se temelji na principima kružne ekonomije. Otvorenje tvornice prvi je korak prema izgradnji agro-industrijskog NUTRIS.parka™ kako bi na jednoj lokaciji povezali sve procese, od primarne proizvodnje, istraživanja i razvoja do industrijske proizvodnje te društveno korisnih, edukativnih i sportskih sadržaja za sve one koji vjeruju u naš nutritivni, inovativni i održivi koncept“, istaknuo je Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave NUTRIS grupe.

Tvornica trenutno surađuje s više od 250 poljoprivrednika i zapošljava 50 stručnjaka. Cilj je do 2025. doseći kapacitet proizvodnje od 70.000 tona visoko kvalitetnih sastojaka za prehrambenu industriju u suradnji s više od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te otvoriti još stotinjak novih radnih mjesta. Proces dobivanja izolata je održiv te predstavlja vrhunac svjetske prehrambene industrije iz perspektive kompleksnosti i visine ulaganja. Sastojci biljnog porijekla na tržište dolaze pod nazivom NutriSmart i superiorne su kvalitete, prilagođeni vegetarijancima i veganima, ne sadrže gluten ni alergene i imaju neutralan okus, a proizvode se od lokalnih sirovina s područja EU. Namijenjeni su prehrambenim industrijama na najbrže rastućim tržištima koji obuhvaćaju EU, Sjevernu Ameriku i Aziju.

Električna energija koja se koristi dolazi iz 100 posto obnovljivih izvora, voda se filtrira i ponovno koristi, a nusproizvod koji ostaje nakon ekstrakcije proteina iz boba koristi se kao gnojivo za nova polja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!