Nakon 7 godina stanke Gudovac je ponovno spreman postati sinonim za stočni sajam

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prvi stočni sajam održan na sajamskom prostoru u Gudovcu nakon sedmogodišnje po mnogima bespotrebne pauze protekao je, sportskim rječnikom, u ispipavanju terena. Uzgajivači i prodavači kao da su se htjeli uvjeriti da najave povratka ove prije sedam godina fizički, a prije šest godina i papirnato zapečačene tradicije nisu tek mrtvo slovo na papiru. Dobrodošlicu im je poželio i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, koji je ispunio obećanje o povratku stočnog sajma.

„Počeci su uvijek teški i jasno je da se ne može preko noći očekivati povratak na nekadašnje brojke trgovanja. Ali, ja sam optimist i vjerujem da će idući tjedni biti bolji i da ljudi žele kupiti domaće. Mislim i da će pojačano oglašavanje koje najavljuju iz Bjelovarskog sajma imati učinka”, istaknuo je župan Marušić.

Na sajam je navratio Toni Raič iz Udruge Baby Beef za tov i uzgoj junadi. Sjeća se da je interes za stočni sajam prije sedam godina, pred njegovo zatvaranje, bio velik. Kaže da je sajam počinjao već u tri ili četiri sata ujutro.

„Kad sam došao ovdje na kraju sajma, nisam mogao ući. Sjećam se dobro da sam jedno jutro kupio 23 teleta. Bili su Dalmatinci i drugi stalni kupci”, prisjeća se Raič.

Među zainteresiranim proizvođačima jutros je bio i gospodin iz Starih Plavnica. I on je prije dolazio u Gudovac, ali situacija se u međuvremenu i kod uzgajivača promijenila. Kaže da je nekad imao 12 krmača, a sada dvije. Odojke je dosad prodavao na kućnom pragu.

Većina uzgajivača ističe slične probleme. Nepojmljivo im je da cijena kilograma odojka u trgovačkom centru može biti ista kao za kilogram „žive vage“. Odojak je sad 23 kune za kilogram, a u centru 24,99 kuna. A zna se, kažu, koliko puta je meso u trgovini zamrzavano i vjerojatno puno antibiotika. No, misle da će se kupci koji žele kupiti domaće i provjereno polako vraćati u Gudovac. Ljude samo treba naviknuti, kažu, da je sajam opet svakog četvrtka ujutro.

Kako bi privukli prodavače i kupce na Bjelovarskom sajmu su odlučili da će prvih mjesec dana vaganje i ulaz na sajam biti besplatni.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!