Jučer rekord u potrošnji struje u Hrvatskoj, znate li kako prepoloviti račune

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jučer je u Hrvatskoj bio dan kad je potrošeno najviše električne energije ove godine. Uz poskupljenje struje ne treba posebno objašnjavati kako je štednja važna. Također, Europljani postaju svjesni da su izvori energije ograničani i da i zbog tog razloga treba štedjeti.

Prosječno hrvatsko kućanstvo na godinu troši prosječno 3500 kWh struje. Takva potrošnja dovodi do iznosa od 3000 kuna godišnje. Ovaj iznos čini otprilike 60 posto prosječne mjesečne plaće jednog hrvatskog radnika. Očigledno je da struja čini veliko opterećenje za budžete kućanstava, a svaka ušteđena kuna je i više nego dobrodošla. Mogućnosti uštede se povećavaju razumijevanjem potrošnje uređaja. Koji su to uređaji koji dovode do najveće potrošnje struje, te postoje li načini da se izbjegnu veliki troškovi, piše portal strujaplin.

Kućanski uređaji troše podosta velik postotak potrošnje električne energije u kućanstvu – do 20 posto ukupne električne energije. Među najveće potrošače se ubrajaju hladnjaci i perilice rublja. Ako posjedujete nove kućanske aparate, procjenjuje se kako je potrošnja struje manja čak 50 posto. Pri kupnji uređaja, pripazite na njegove karakteristike. 

Uobičajene žarulje su dobar primjer nepotrebnog troška. Njihova učinkovitost je vrlo niska jer samo 5-10 posto potrošene energije pretvaraju u svjetlost. Idealnu zamjenu čine štedne žarulje zbog višeg stupnja učinkovitosti i bolje kvalitete, odnosno dugotrajnosti. Procjenjeno trajanje štedne žarulje je čak do osam puta duže. Omogućavaju znatnu godišnju uštedu do 620 kuna.

Već spomenuti hladnjak, ali i zamrzivači kao veliki „žderači“ energije zaslužuju posebnu pozornost pri kupnji. Optimalna temperatura hladnjaka je 7 stupnjeva. Pri toj temperaturi namirnice će biti dovoljno ohlađene, a potrošnja energije će biti manja nego pri nižim temperaturama.

Smanjenje temperatura pri pranju rublja smanjuje potrošnju električne energije za trećinu.

Perilica za suđe danas je vrlo popularan uređaj, a posebno je pogodan za velika kućanstva. Za perilicu suđa vrijede ista pravila kao i za perilicu rublja – manja temperatura, manja potrošnja! Optimalna temperatura za pranje suđa je 50 stupnjeva.

Nadalje, gotovo svako kućanstvo danas posjeduje štednjak. Štednjaci na zemni plin smatraju se najboljim uređajem za potrošnju električne energije jer troše čak 30 posto manje energije od konvencionalnih štednjaka. Ako k tome dodate i korištenje ekspres lonca, potrošnja struje je manja za 60 posto naspram ostalih lonaca.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!