Darkom je zbog racionalizacije potrošnje vode smanjio tlakove i protok

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Područje Daruvara od prošlog je tjedna suočeno s redukcijama vode kako ne bi došlo do većih problema poput nestašice vode. Kako bi se to spriječilo, Darkom vodoopskrba i odvodnja pozvala je građane da racionalno koriste vodu. Vode za piće ima dovoljno za normalnu potrošnju, no trebalo bi izbjegavati zalijevanje vrtova i sportskih igrališta, pranje automobila te punjenje bazena. Dakle, vodu treba koristiti samo za osnovne potrebe. Direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje, Vladimir Lukačin otkrio nam je kakvo je trenutačno stanje.

– Imamo problema s količinama dostupnima za zahvaćanje. Dnevne količine su se smanjile na 80 posto raspoloživih otprije nekih tjedan dana, a noćne su nam se smanjile čak na oko 40 posto. S obzirom da sustav funkcionira na način da se razlika u dnevnoj i noćnoj potrošnji kompenzirala noćnim punjenjem sustava, odnosno vodosprema, dolazimo do problema da mi tijekom noći ne uspijevamo puniti vodospremu onom brzinom koju smo imali prije, što je za posljedicu imalo to da smo morali smanjiti tlakove i protoke pa ljudi na višim nadmorskim visinama u gradu Daruvaru nažalost osjete posljedice smanjenog tlaka i protoka – navodi Lukačin. Kako Darkom vodu zahvaća iz rijeka, ovisan je o hidrometeorološkoj situaciji, to jest o padalinama kojih već dugo gotovo da i nema.

– Oborina ima dosta manje od prošlogodišnjeg prosjeka i normalno da je tu došlo do problema. Ovakav sistem rada ćemo održavati sve do onog trena dokle budemo mogli koristiti taj vodozahvat i pokušat ćemo tu vodu kojom raspolažemo što racionalnije i duže koristiti i dočekati padaline – ističe. Redukcije će se zasad morati nastaviti, pa Lukačin još jednom poziva građane da vodu troše odgovorno. Padaline željno iščekuju svi, no dobro je znati da su u Darkomu spremni na sve mogućnosti.

– Izvanredna je situacija, ali nadamo se da će to što prije i što bezbolnije proći. Nadamo se oborinama, ali naravno imamo i planove i opcije ako ih ne bude. Spremni smo za najcrnje scenarije, ali ne želimo trenutno o njima ni razmišljati – zaključuje direktor Darkoma.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!