OPG Ferenčić dobio najveći iznos potpore Grada za uzgoj i držanje prvotelki

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nastavile su se potpore Grada Bjelovara namijenjene poljoprivrednicima, a ovoga puta cilj je bio zadržavanja broja rasplodnih grla na bjelovarskom području, kao i ukupan broj matičnih grla. Točnije, isplaćene su potpore male vrijednosti za uzgoj i držanje prvotelki. Na Javni poziv je apliciralo 14 poljoprivrednih gospodarstava, a potpore su ukupno vrijedne 105 tisuća kuna. 

Vlasniku OPG-a Ferenčić, Željku Ferenčiću odobren je i isplaćen najveći iznos koji se može ostvariti za tu potporu u jednoj godini. Radi se o iznosu od 15 tisuća kuna za pet junica, a na tom OPG-u ih je trenutačno šest. Ferenčića je u Galovcu posjetio dogradonačelnik Igor Brajdić.

– Gospodin Željko Ferenčić točno zna da u Gradu Bjelovaru ima partnera. To je danas u RH vrlo bitno, a u prošlosti i nije baš tako bilo što se tiče poljoprivrede. Želimo mu biti partneri i zato već četvrtu godinu zaredom zna što ga očekuje i koristi potpore Grada Bjelovara. Uz ovogodišnje potpore, treba reći da je koristio potporu svih ovih godina i za tov teladi i umjetno osjemenjivanje plotkinja u ukupnom iznosu od otprilike 40 tisuća kuna. Svjesni smo da to nije veliki novac, posebno kada se bavite poljoprivredom, još u devastiranoj grani kao što je stočarstvo. Međutim, gospodin Ferenčić zna da ono što je imao jučer u Gradu Bjelovaru ga čeka i sutra – poručio je Brajdić.

Željko Ferenčić zahvalan je na potpori, posebno sada zbog sve skuplje hrane.

– Svaka dva tjedna damo 4 tisuće kuna samo za premiks za krave, a cijena mlijeka je, znamo i sami, jako loša. Imamo 42 komada stoke, dva telića. Isplati se, ali moramo paziti na mlijeko, moramo biti non stop u prvom razredu jer ako padnemo u drugi razred, više nema pomoći – rekao je Ferenčić.

Komentirao je Ferenčić i cijene ulaznih troškova.

– Soja je poskupjela za dvije do dvije i pol kune, ovisi u kojoj trgovini. Sve je zapravo otišlo gore. Sada smo što se tiče otkupne cijene mlijeka došli do 3,52 kune, inače je bilo oko 2,80 kuna. To je slaba cijena, ja bih osobno bio zadovoljan sa četiri kune i to s PDV-om – kaže Ferenčić.

Kako bi se stočarstvo isplatilo, proizvodnja se mora povećata, a kravama treba davati više kako bi proizvele bolje i kvalitetnije mlijeko, zaključuje Ferenčić.

Do sada je iskorišteno oko 470 tisuća kuna potpora, a javni poziv još uvijek traje. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!