Za gradske potpore se javilo 60 pčelara s više od pet tisuća košnica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovar posljednjih nekoliko godina daje potpore pčelarima po pčelinjoj zajednici pri čemu svaki pčelar može povući do četiri tisuće kuna. Ove je godine zahtjev za potporu poslalo 60 pčelara za 5073 košnice, a te pčelarske su tek dio gradskih agrarnih potpora.

-Ukupno je do sada ove godine za potpore u poljoprivredi isplaćeno 492.620 kuna, a 157 poljoprivrednih gospodarstava je apliciralo na naše mjere – naveo je za obilaska pčelinjaka zamjenik gradonačelnik Igor Brajdić.

Foto: Grad Bjelovar

Među tim poljoprivrednicima su i pčelari koji su nakon nekoliko posnih napokon imali mednu godinu.

-Ovom godinom smo zadovoljni jer smo 2018. zadnji put imali ovakav prinos bagrema. Ova godina je stvarno dobra za nas pčelare – kaže bjelovarska pčelarka Vera Marušić.

Ono što ju je pokvarilo je pomor pčela na Bilogori zbog čega su gradske potpore ove godine još potrebnije.

-Svjedoci smo tih nemilih događaja kao što je trovanje pčela tako da će pčelarima to biti dodatna motivacija i vjetar u leđa da se nastave baviti tom plemenitom djelatnošću – ističe predsjednik Pčelarske udruge Bilogora-Bjelovar Goran Pranjić.

Foto: Grad Bjelovar

Zahvalni su pčelari i na mogućnosti da sudjeluju na svim gradskim manifestacijama, a bogatstvo svojih proizvoda će od 23. do 25. rujna predstaviti na manifestaciji Dani meda-pčelari Gradu Bjelovaru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!