Željka Bakran objasnila što trebate za bezbrižno sakupljanje šumskih plodova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jesen je doba kad osim listova u šumi možete u potragu za brojnom nedrvnom građom, gljivama i drvnim plodovima. No, baš kao i na cestu, ni u šumu ne možete bez dozvole. Ipak, ova dozvola posve je besplatna i sve što trebate je ili ju nabaviti elektroničkim putem ili poštom. Više o tome objašnjava Željka Bakran, rukovoditeljica za ekologiju Uprave šuma, podružnice Bjelovar.

POGLED KROZ DVOGLED

Posjedovanje dozvole preduvjet je ulaska u šume na područje kojem gospodare Hrvatske šume u svrhu sakupljanja nedavnih šumskih proizvoda za osobne potrebe. Na primjer to su sada aktualne gljive, ostali šumski plodovi, kesteni, aromatično, jestivo i ljekovito bilje. Svim sakupljačima nedavnih šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena je samostalna izrada dozvole putem naše web aplikacije koja je objavljena na portalu Hrvatskih šuma. Dozvola se izrađuje za tekuću godinu i važi do 31.12. iste godine. Izrađuje se tako da se odabere uprava šuma podružnice na čijem se području sakupljaju biljke i gljive, a zatim se odabiru zakonom dostupne biljke za sakupljanje. Zakonom dostupne biljke su one koje nisu strogo zaštićene vrste čiji je popis definiran pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama. Naravno, sve ostale vrste može se sakupljati. – objašnjava rukovoditeljica Bakran.

NAPRIJED, ZELENO JE

Bakran napominje da je za svaku podružnicu potrebno napraviti novu dozvolu.

Za svaku podružnicu potrebno je napraviti novu dozvolu, dok se lista proizvoda koji se nalaze na dozvoli može nadopunjavati. Podaci o korisniku čuvaju se u skladu s uredbom o zaštiti podataka izdanoj u EU. Po završetku izrade, sustav generira dozvolu u obliku PDF-a koju automatski isporučuje korisniku na registrirani mail. Tijekom kretanja na području kojim gospodare Hrvatske šume, a na zahtjev službene osobe, dužni ste pokazati dozvolu koja može biti isprintana na papir ili u elektronskom obliku preuzeta na mobilni uređaj. Željela bi samo naglasiti kako se dozvola za osobne potrebe isključivo odnosi na, kao što samo ime kaže, osobne potrebe, dakle zabranjena je prodaja ili prerada pa onda opet prodaja takvih proizvoda. S tom dozvolom svaki dan možete brati do tri kilograma nadzemnih gljiva, možete sakupljati do deset kilograma plodova, recimo kestena, možete brati i po nekoliko buketića cvijeća, možete sakupiti na primjer i do dva kilograma češera, ali ponavljam, sve isključivo za osobne potrebe, nikako ne smijete ništa prodati. – pojašnjava Bakran.

Komercijalno sakupljanje je regulirano Ugovorom o sakupljanju i sakupljač za takve proizvode plaća Hrvatskim šumama.

ČUJEŠ LI? ŠUMA TE ZOVE

Htjela bih naglasiti da je dozvola potpuno besplatna. U slučaju da se ne znate služiti računalom i podići digitalnu dozvolu, još uvijek svoj zahtjev možete uputiti dolaskom kod nas u šumarije ili isti poslati putem pošte i dozvolu ćete dobiti na kućnu adresu. – govori Bakran.

ŠUMOVITI ŠUM ŠUME – poruke djece i mladih

PRODJI SVIJETOM CINECI DOBRO

Govore li i vaše bake prođi svijetom čineći dobro? Meni moja to uvijek govori i nastojim se držati tog savjeta kad god mogu, pa i kada prolazim šumom. Uvijek sa sobom nosim vrećicu kako bi u nju mogla sakupljati otpad, ljudi svašta bacaju u prirodu i to me žalosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!