Cvjećar Stipe na tržnici ima zakupljene čak 22 kocke! ‘Bilo kakva pomoć Grada dobro dođe’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarska tržnica poznata je žila kucavica grada, ali da bi na njoj bilo prometa mora biti i prodavača. Svjestan je toga Grad Bjelovar koji ima daje potpore za troškove godišnjeg zakupa prodajnog mjesta, a pojedinom OPG-u sufinancira se 50 posto od ukupnog troška zakupa i to za najviše do četiri prodajna mjesta.

Jedan od prodavača na tržnici koji je prvi put tražio potporu Grada je i proizvođač cvijeća Stipe Ivančić. Danas ga je na prodajnom mjestu posjetio dogradonačelnik Igor Brajdić.

– Trebamo pohvaliti naše vrijedne poljoprivredne proizvođače zbog čega sazivamo ovakve konferencije. Uvijek naglašavam da naši poljoprivredni proizvođači u Bjelovaru znaju što ih sutra očekuje i tako je već pet godina. I ove godine 180 poljoprivrednih proizvošača prijavilo se mjere Grada. Subvencioniramo s 500 tisuća kuna, ali ponovno naglašavam, nije to velik novac za toliko velik broj poljoprivrednika koji su prepoznali Gradske mjere – rekao je Brajdić.

Upravo je povodom blagdana Svih svetih Ivančić iskoristio mjere Grada. Na tržnici ima zakupljene 22 kocke, a Ivančić je na Gradskoj tržnici preko 25 godina. Ima plasteničku proizvodnju od 1500 kvadrata od čega je 1200 grijani prostor.

– Zakupili smo 22 kocke, nismo veliki, ali nismo ni mali proizvođači. Kada imate veliki izbor sorti dvijeća, ne možete ništa postići na malo mjesta. Danas ako nešto nije izloženo, nema ni prodaje. Kamo sreće da je potpora Grad i bolja, no i sufinanciranje četiri kocke pomaže. Drago mi je kada se netko brine o nama, pa makar to bio i minimum – kaže Ivančić.

Cijene su ipak malo porasle.

– Primjerice, maćuhica je proljetos bila tri kune, a sada je četiri. Nešto malo je poraslo, ali opet su cijene različite, ovisi što se kupuje – dodaje.

Cvjećarima na ruku moraju ići i vremenske prilike.

– Puno ovisimo o vremenskim prilikama. Ove godine smo zbog suše koristili i gradsku vodu. Prošle godine, krizno razdoblje možda bi trajalo desetak dana, a ove godine smo bez kiše znali biti puno duže. Što će sada biti s nama što se tiče grijanja, pitanje je, mi se grijemo na lož ulje. Sve u svemu, nije problem uložiti već prodati jer ne znamo kolika će biti kupovna moć zbog cijele situacije koja se događa – zaključio je Ivančić.

Za potporu zakupa prodajnog mjesta na tržnici, u 2022. je do sada apliciralo 28 OPG-a, a u najavi ih je još nekoliko do kraja godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!