Ratari: otkupne cijene jesu velike, ali ne dovoljno velike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Željko Krapec iz Severina je ove godine zasijao oko 40 hektara kukuruza i 15 hektara soje, a dio uroda je i njemu pojela suša. Prinos soje je do 30 posto manji, a kukuruza ovisno o parceli od 30 do 50 posto. Sada je vrijeme kada financijski treba ubrati plodove rada, a cijene žitarica su na prvi pogled i više nego zadovoljavajuće. Za kilogram kukuruza se ovisno o vlazi može dobiti od 1,79 do 2,30 kune, za soju 4,50 kune dok je cijena suncokreta na 4,20. U odnosu na prošlu jesen cijene su uglavnom veće, pa se čini da ratari mogu zadovoljno trljati ruke jer će utržiti dobro. Oni pak uvjeravaju da neće biti tako.

-Cijena na prvu izgleda dobro, ali seljaci neće baš puno trljati ruke od zadovoljstva – kaže zamjenik predsjednika Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Slavimir Brkić.

Razlog nezadovoljstva leži u smanjenim prinosima i znatno većim ulaganjima koja su imali zbog rasta svih ulaznih troškova.

-Sadašnja cijena žitarica i uljarica je i niska s obzirom na to da su cijene goriva i ostalih inputa otišle dva puta gore, a cijene žita i ostalog nisu toliko veće. O čemu onda možemo razgovarati? Otkupne cijene jesu velike, ali je kada se sve uzme u obzir to još uvijek malo – žali se Krapec.

Nadali su se ratari da će cijene biti i više nego što su sada, ali su tik pred žetvu pale. Nadaju se sada da će se sadašnje zadržati.

-Prema nama proizvođačima se stalno koriste takve prilike i izlike samo da drugi oberu što više vrhnja, a da mi koji smo to proizveli i uzgojili dobijemo što manje – ljuti se Brkić.

Unatoč mišljenju da će se ratari zbog otkupnih cijena obogatiti i pred njima je, uvjeravaju nas, neizvjesna jesen.

-Nekako će se preživjeti, ali jako teško – kaže Krapec.

Zarade bi ipak moglo biti, ali će ona biti mala, a pred njima je jesenska sjetva koja će, upozoravaju, najskuplja do sada.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!