Kroz tri projekta razminirano je oko 6000 hektara šuma

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska je jedna od država s najviše zaštićenih prirodnih područja u Europskoj uniji, međutim neka od njih su dan danas zagađena minama i minsko-eksplozivnim sredstvima. Kako bi se doprinijelo sigurnosti i spriječile potencijalne štete, Hrvatske šume pokrenule su projekt Fearless Velebit, koji za cilj ima razminiranje i očuvanje te zaštitu šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko- senjskoj i Zadarskoj županiji. Riječ je o jednom od glavnih projektata, ističe rukovoditelj službe za EU projekte, Blaž Štefanek.

POGLED KROZ DVOGLED

Projekt je pokrenut u 2018. godini. Formalni početak je bio nakon pripremne faze, 1.8.2018. godine i on traje do 2023., ukupna provedba je pet godina projekt. U projekt je uključeno više aktivnosti, a ono na što bi stavio naglasak je protupožarna zaštita šuma na projektnom području i razminiranje minski sumnjivog zemljišta. Radi se o skoro 1700 hektara minski sumnjivog zemljišta koje je i razminirano odmah u prvoj godini projekta jer je bila ekstremno suha zima, možemo reći neviđena na tom području, jer se radi o Parku prirode Velebit i Nacionalnom parku Paklenica. Nacionalni park Paklenica kompletno je očišćen od mina i minsko eksplozivnih sredstava u 2020.-oj godini, a u Parku prirode Velebit očišćen je dobar dio područja, dok će ovo malo što je ostalo biti kompletno očišćeno do kraja 2023. godine. Interes Hrvatskih šuma kao poduzeća koje gospodari i upravlja šumama na tom području je da se one očiste i za lokalno stanovništvo i za turiste i za nas koji radimo na tom području, kako bi ono bilo sigurno i dostupno svima koji žele uživati u ljepotama. – govori Štefanek.

NAPRIJED, ZELENO JE

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje  2014.-2020.  te je financiran  iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Partner na projektu je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Ukupna vrijednost projekta je 266 milijuna kuna, to je nacionalni strateški projekt Republike Hrvatske financiran iz EU fondova. Edukacije koje se provode na području vezane su uz edukaciju djece, odnosno osnovnih škola. „Šuma u školi, škola u šumi“ je generalno naš projekt Hrvatskih šuma koji se već dugo godina provodi zajedno s osnovnim školama na području Republike Hrvatske, pa tako i u Upravi šuma Gospić u Ličko-Senjskoj županiji. Što se tiče projekta razminiranja, on je obuhvatio Ličko-Senjsku i dio Zadarske županije. – pojašnjava Štefanek.

ČUJEŠ LI, ŠUMA TE ZOVE?

Zbog nedostupnosti i opasnosti od mina, u velikom požaru na Velebitu 2017.  izgorjelo je 105 hektara visoke bjelogorične šume i šikare, što je, uz sigurnost posjetitelja, bio još jedan od razloga provedbe ovog strateški važnog projekta. Kako bi u budućnosti  spriječili takve događaje i poboljšali  protupožarnu infrastrukturu koja je kao posljedica ratnih djelovanja, odnosno opasnosti od mina, bila zapuštena, Hrvatske šume nastavljaju s ovakvim i sličnim projektima i na drugim područjima.

Mogu nadodati da je ovo jedan od četiri nacionalna strateška projekta, a treći projekt razminiranja i protupožarne zaštite u Hrvatskoj. Još se dva provode u ovo isto vrijeme, a to je Uprava šuma Ogulin, vrh Male Kapele, isto nekih 1700 hektara i vrlo uspješan projekt u Osječko-Baranjskoj županiji gdje je razminirano više od 2600 hektara šume i šumskog zemljišta u Parku prirode Kopački rit. Dakle, ukupno kroz ta tri projekta razminirano je oko 6000 hektara šuma, što je i financijski bilo teško organizirati, no uz pomoć EU fondova je sve jako dobro prošlo, bez obzira što su to jako veliki projekti. Na svu sreću ta su područja ponovno dostupna široj javnosti, a projekti su obavljeni bez ozljeda i žrtava. – ističe Štefanek

ŠUMOVITI ŠUM ŠUME – Poruke djece i mladih

Šume su prava smočnica i to ne samo za životinje. I ljudi u šumi mogu do vrha napuniti košaricu ukusnim plodovima. Jeste li ikad probali šumske gljive poput vrganja? Gljive su slasne, ali je važno da ih berete uz nadzor stručnjaka da u košarici ne završi neka otrovnica, uvijek budite oprezni.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!