Županija je kroz javni poziv za lovce pripremila deset mjera

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija je raspisala Javni poziv za potpore lovstvu. Županijskim lovcima, odnosno njihovim društvima s valjanim ugovorom o zakupu ili koncesiji lovišta je na raspolaganju deset mjera. Među njima su i one za odstrel predatora te unos divljači u lovišta. Njima bi se mogao ostvariti i veći gospodarski potencijal.

-Smatramo da je to kompatibilno i da bismo mogli dobiti prirodne matične fondove koje bismo mogli dalje reproducirati i onda bi mogli intenzivnije loviti i baviti se lovnim turizmom na sitnu divljač – smatra predsjednik županijskog Lovačkog saveza Mato Kovačević.

Za lovce je, ističe Kovačević, posebno važno subvencioniranje liječenja srneće i jelenske divljači od velikog američkog metilja u čemu imaju dobre rezultate, a za bolji suživot s nelovcima, posebice poljoprivrednicima pomažu potpore za nabavu sredstava za osiguranje usjeva te za kupnju zemljišta za remize.

-U lovištima koja su lošije kvalitete i na kojima je jako puno monokultura sadimo jednogodišnje ili višegodišnje remize. To su žitarice koje ponudimo divljači, a to im ponudimo i na rubovima šuma tako da ne idu dalje u polja raditi štete na usjevima – objašnjava Kovačević.

U posljednje dvije godine lovci su povukli od 500 tisuća do 580 tisuća kuna, a ove godine se za povlačenje županijskog novca mogu javiti do desetog prosinca do kada je javni poziv otvoren.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!