Šumama možete šetati uvijek, ali na stazama možete i svašta naučiti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatske šuma u svojoj nadležnosti imaju 40 staza, koje su objavljene i na nedavno izdanoj karti. One se nalaze diljem Hrvatske, od jadranske obale do Slavonije i Baranje. Često se koriste i Europski projekti za izgradnju poučnih staza, pa su se i Hrvatske šume u njih uključile, i same i sa lokalnom zajednicom. Značajne su u edukaciji stanovništva, a posebno mlađih generacija. Inače, s izgradnja prvih poučnih staza krenulo se još 90-ih godina prošlog stoljeća, a sve je krenulo od Sljemena. Od tada se širi u sve dijelove Hrvatske, a u posljednje vrijeme često se izrađuju i na području Karlovca, otkud dolazi naš sugovornik Oliver Vlainić, iz Hrvatskog šumarskog društva. Pojašnjava koji je glavni cilj poučnih staza.

POGLED KROZ DVOGLED

Glavni cilj je edukacija i to prvenstveno o šumskom ekosustavu, flori i fauni, ali i gospodarenju šumama. To je nešto što bi se možda trebalo ubaciti i u školske kurikulume, da djeca uz prirodu i društvo uče i o šumarstvu koje ima svoje postulate u zagrebačkoj školi uzgajanja šuma i tradiciju od preko 250 godina. Ovako vam se događa da ljudi kad vide da se stabla obaraju, da nestaje stara generacija, a stvara se nova, da im to nije dovoljno jasno. Preko ovakvih poučnih staza ljudima se objašnjavaju i ti ciklusi koji se događaju u šumi. To je isto kao u ljudskom životu, kad netko ode iz staračkog doma, dolazi netko novi u vrtiće i škole, to su sve zatvoreni ciklusi koji se događaju jer nitko od nas nije vječan. – pojašnjava Vlainić.

NAPRIJED, ZELENO JE

Vlainić pojašnjava i kako zainteresirani najčešće dolaze vidjeti poučne staze.

Ja osobno imam iskustva unazad nekih 18 godina, imali smo raznih grupa od djece vrtićke dobi, osnovnoškolaca, koji prevladavaju, ali i srednjoškolaca, grupa sa fakulteta, pa do umirovljenika koji ipak više dolaze u nekakve turističke posjete. Pokušavamo se prilagoditi svakoj grupi, naravno prvo ovisno o vremenu koje imaju za posjet određenom području i o njihovom interesu. Šetnja može trajati do sat vremena, ovisno o zahtjevima može trajati i dva do tri sata, a može biti i cijeli dan s nekakvim pauzama. Recimo na području Petrove gore imate poučne staze i park na vrhu, treba vam više sati da obiđete sve, zato kažem da je sve prilagodljivo željama i potrebama korisnika. – ističe Vlainić.

ČUJEŠ LI, ŠUMA TE ZOVE?

Evo što naš sugovornik kaže zašto je važno upoznavati šume, pa i kroz poučne staze.

Prvo da upoznamo šumski ekosustav, a vidimo u zadnje vrijeme s klimatskim promjenama koliko šume postaju važne. Dolaze u strategije, na cijeloj planeti, one su bit koju moramo očuvati zbog gospodarskih i općekorisnih funkcija šuma. Kad se nalazite u području šume, onda tek vidite koliko je to kompleksan sustav, jer realno to i je najkompleksniji kopneni sustav na planeti zemlji. Što se bolje odnosimo prema šumama i bolje ih upoznajemo, to možemo izvući više koristi, kako za ljude, tako i za sva živa bića na ovom planetu i na kraju krajeva sam planet. – pojašnjava Vlajnić.

ŠUMOVITI ŠUM ŠUME – Poruke djece i mladih

Šume su pravi pravcati životinjski velegradovi. Dom je to za različita živa bića, od sićušnih mrava i kukaca, preko guštera i zmija, pa sve do velikih životinja kao što su jeleni, srne, medvjedi i vukovi. Tu su i ptice koje svojim pjevom uljepšaju svakodnevnicu ostalim stanovnicima šume, a i nama šetačima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!