Evo što donosi projekt Škola u šumi – Šuma u školi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Šume su, uz vode, najvažniji prirodni resurs u Hrvatskoj, a upravo je najmlađe važno naučiti o očuvanju nacionalnih blaga. Toga su svjesni i u Hrvatskim šumama pa gotovo sve podružnice već nekoliko godina provode projekt Škola u šumi, šuma u školi. Kroz projekt ugošćuju predškolsku i školsku djecu na području šumarija, rasadnika, staza ili nekih drugih objekata. Takva se nastava obično provodila prilikom nekakvog važnog dana za prirodu, na inicijativu škole, i ranije nije bila sustavno organizirana. No, velik interes pokrenuo je sustavno organiziranu šumsku pedagogiju, kaže naša sugovornica, Željka Bakran rukovoditeljica odjela za ekologiju Uprave Šuma Podružnice Bjelovar.

POGLED KROZ DVOGLED

Postoji više razloga, od educiranja djece o važnosti šuma i potrebi njihova očuvanja do promicanja ugleda šumarstva kao struke i znanosti. S obzirom da Hrvatske šume imaju dovoljno kvalitetnih i visokoobrazovanih kadrova, pokrenuli smo projekt škole u šumi – šume u školi, za osnovne škole u Hrvatskoj. 2013. dobili smo i odobrenje za provođenje projekta, odnosno suglasnost za provođenje od strane ministarstva znanosti i obrazovanja i agencije za odgoj i obrazovanje. Svrha samog projekta je učenicima na interdisciplinaran način približiti šumu, život u šumi, važnost gospodarenja šumama, a kroz to i posao šumara, te naglasiti njegovu važnost u održavanju stabilnih šumskih ekosustava. – pojašnjava Bakran.

NAPRIJED, ZELENO JE

A evo i što je to važno naučiti najmlađe.

Nekada su šume zauzimale preko 80%, a danas pokrivaju tek 33% europskog kontinenta. Hrvatska pripada šumovitijim zemljama Europe, sa više od pola hektara po stanovniku. Šume su jedno od naših najvećih bogatstava, a pokrivenost kopnenog područja šumama iznosi oko 50%. Hrvatska ima velik broj biljnih endema, čak 312 vrsta endemskih sjemenjača, a među njima 85% drvenastih šumskih endema. Šumarska je struka jedna od najstarijih u Hrvatskoj, izobrazba kadrova počela je 1860. godine osnutkom Gospodarskog šumarskog učilišta u Križevcima, što je bila prva takva škola u ovom dijelu Europe. Visoko obrazovanje šumarskih kadrova pak započelo je 1898. godine otvaranjem Šumarske akademije u Zagrebu. Zbog svega navedenog bitno je djeci školskog uzrasta približiti život u šumi. Ranije spomenut projekt Škola u šumi – šuma u školi ima za ciljnu skupinu učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola, s obzirom da se tada upoznaju s prirodom, okolišem i zavičajem, te im je šumu i šumarstvo potrebno približiti na pozitivan i prihvatljiv način. – ističe Bakran.

ČUJEŠ LI, ŠUMA TE ZOVE?

Eto i zašto nam trebaju projekti poput ovih.

Ciljevi projekta Škola u šumi – šuma u školi su: naglašavanje važnosti očuvanja kvalitete okoliša šume i stvaranja ekološki educirane, svjesne i savjesne djece, približavanje šume i šumarske struke djeci i javnosti, integriranje spoznaja stečenih na terenu u šumi u cjelokupni odgojno obrazovni proces, upoznavanje šumskih biljaka i životinja, poučavanje djece o važnosti sprječavanja požara i posljedica požara, spoznaja da šuma može biti nadahnuće za likovne i literarne radove te integracija u obrazovni proces. Naša očekivanja su povećana ekološka svijest djece i u konačnici svih građana Republike Hrvatske. – govori Bakran.

ŠUMOVITI ŠUM ŠUME – Poruke djece i mladih

Ja volim ići u šumu zato što me opušta kad se šećem po njoj, ima predivne mirise i tako.

Volim ići u šumu zato što ima puno drveća i lijepo rastu.

Volim ići u šumu zato što se divim njezinoj ljepoti.

Ja volim ići u šumu zato što svaki put vidim divlje životinje.

Ja volim ići u šumu brati vrganje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!