Urbane šume okosnica su zelene infrastrukture

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Urbane šume, kao i stabla u urbanim sredinama, specifično su prirodno bogatstvo koje svojim općekorisnim funkcijama pozitivno utječu na kvalitetu našega života, što je posebno važno u uvjetima rastućeg broja stanovnika u gradovima i osobito zbog sve izraženijih klimatskih promjena kojima svi svjedočimo. Prema FAO, urbane šume mogu se definirati kao mreže ili sustavi koji se sastoje od svih šuma, grupa drveća i pojedinačnih stabala smještenih u urbanim i periurbanim područjima; uključuju, dakle, šume, ulična stabla, stabla u parkovima i vrtovima te stabla na zapuštenim površinama. Urbane šume su okosnica zelene infrastrukture te premošćuju tj. povezuju ruralna i urbana područja i poboljšavaju ekološki otisak gradova. A zašto su urbane šume važne, pojasnio nam je Damir Dramalija, samostalni stručni suradnik za urbano šumarstvo.

POGLED KROZ DVOGLED

Kada govorimo o koristima od urbanih šuma, valja reći da postojanje urbanih šumskih ekosustava, te stabala posađenih kao drvoredi i parkovi u gradskim sredinama, predstavljaju ogroman biološki kapital u razvoju lokalnih zajednica. To su mjesta naravno i za ugodan i kvalitetan boravak. U kontekstu modernog načina života koji koncentrira sve veći broj ljudi u gradskim središtima sa često ne primjerenim uvjetima za život. Trenutno UN i Svjetska banka procjenjuju da trenutno više od 50% svjetskog stanovništva živi u gradovima, u EU ta brojka iznosi oko 75% dok se unutar Republike Hrvatske 58% populacije smatra urbanom. – ističe Dramalija.

NAPRIJED, ZELENO JE

Evo što naš sugovornik kaže o tome kako Hrvatske šume paze na svoje urbane šume, što aktivno rade od 60-ih godina

Te aktivnosti su se provodile i danas se provode na području Grada Zagreba gdje se prvenstveno misli na šume Medvednice, međutim javnosti je možda manje poznat podatak da radna jedinica urbano šumarstvo Hrvatskih šuma održava park šumu Maksimir, kao i ostale gradske šume obuhvaćene gospodarskom jedinicom Park šume Grada Zagreba. Zastupljeni smo i diljem obale, u Istri i Dalmaciji, gdje se održavaju brojne urbane šume, auto kampovi te okoliši hotela i turističkih naselja, Iskoristio bih priliku istaknuti da bez stručnog i savjesnog rada generacija šumara danas ne bi bilo ni mnogih zaštićenih područja u različitim kategorija, rezervata, parkova prirode, regionalnih parkova, spomenika prirode i drugih u kojima se u većoj ili manjoj mjeri provode i radovi iz djelatnosti urbanog šumarstva. Hrvatske Šume d.o.o. Zagreb na svim tim spomenutim područjima temeljem svojih programa gospodarenja upravljaju sa više od 300 tisuća hektara površine u koje nisu uključeni nacionalni parkovi kojima upravljaju posebne javne ustanove. – pojašnjava Dramalija.

ČUJEŠ LI, ŠUMA TE ZOVE?

U ovim modernim vremenima, urbano šumarstvo nosi se s nekoliko poteškoća kao što su teški uvjeti uzgoja i njege, nedostatna sredstava za propisano održavanje, razvojni pritisci, nedovoljno razumijevanje javnih politika i dijela građana o dobrobitima urbanih šuma, nedostatak smjernica i propisa.

Kao nekakav tračak optimizma čini mi se da ipak kao društvo postajemo svjesni da je uloga drvenaste vegetacije u ublažavanju svih tih nekakvih negativnih utjecaja neupitna i da ne možemo živjeti bez gradskog zelenila, a posebno urbanog drvenastog zelenila. Međutim ni ono ne može opstati niti se razvijati u sve nepovoljnijim gradskim sustavima bez sustavne i skrbi o njemu, stoga je velika uloga, ali i odgovornost stručnjaka iz urbanog šumarstva za razvoj urbanog drvenastog zelenila koje smo značajnim dijelom naslijedili od prethodnih generacija i koje smo obvezni ostaviti u dobrom zdravstvenom stanju i onima koji dolaze iza nas. – govori Dramalija.

ŠUMOVITI ŠUM ŠUME – poruke djece i mladih

Čuvajmo šume. Nemojte uništavati klupe, drapati papire, sve je to od šuma. Nemojte bacati smeće u vodu i u šume. Molim vas poslušajte me, nemojte ubijati životinje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!