Rijeka i šuma svojim plesom oblikuju jedna drugu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ritske šume, šume koje šeću, hrvatska Amazona, nazivi su za biološki izuzetno vrijedno područje koje se proteže uz tokove Mure i Drave, od ušća Mure u Dravu pa sve do ušća Drave u Dunav. Rit je naziv za nisko poplavno zemljište pokraj većih rijeka, a šume smještene na obalama i neposrednoj blizini rijeka, riječnim otocima, rukavcima i sprudovima su ritske. Glavna značajka im je da su dio vremena pod vodom, a šumama koje šeću nazivaju ih jer često mijenjaju svoj položaj, pojašnjava rukovoditeljica Odjela za ekologiju UŠP Slatina, Nataša Rap.

POGLED KROZ DVOGLED

Na primjer ako ste bili negdje na obali rijeke i nakon nekoliko godina dođete ponovno na tu obalu, ne znači da ćete naći istu sliku. Može se dogoditi da te obale više nema, na tom mjestu će biti mlada šuma koja je tamo u međuvremenu tamo narasla. To se događa jer karakteristike prirodnih tokova rijeka u riječnim nizinama su takva da stvaraju velike riječne zavoje, sprudove, otoke i rukavce. Ovisno o jačini protoka i količini vode rijeka neprestano s jedne obale odnosi, a na drugu stranu donosi materijal. Šume koje rastu uz obale takvih rijeka često mijenjaju položaj, površinu i oblik. Odnoseći zemljani materijal voda zna odnijeti drveće, a na drugu stranu donosi mulj, pijesak i šljunak te stvara sprudove. Voda i vjetar lagano raznose sjeme vrba i topola koje na novonastalim riječnim sprudovima pronalaze povoljne uvjete i stvaraju se mlade sastojine. Na taj način čini se kao da rijeka i šuma plešu jedna oko druge dok se u isto vrijeme na jednom mjestu stvaraju, a na drugom razaraju. Možda nekom laiku te šume uz rijeke izgledaju kao skupina čupavih stabala od kojih nema koristi, teško su prohodne i gospodarska korist nije velika, ali je zato ogromna korist očuvanja bioraznolikosti i rijetkih i ugroženih staništa. – pojašnjava Rap.

NAPRIJED, ZELENO JE

Poseban značaj imaju vlažna staništa koja su među najugroženijima u Europi poput vlažnih travnjaka, mrtvih rukavaca, sprudova i poplavnih šuma koje imaju i važnu vodo zaštitnu ulogu. Cijelo područje obiluje bogatim biljnim i životinjskim svijetom, zbog čega se naziva i hrvatskom Amazonom.

Naziv Hrvatska Amazona u početku je korišten za područje ušća kod Mure u Dravu kod mjesta Legrad. Kasnije se korištenje termina proširilo i na veće područje tako da se danas koristi za cijelo područje koje je 2011. izdvojeno u regionalni park Mura Drava. Nakon što je UNESCO prošle godine područje Mura, Drava, Dunav proglasio rezervatom biosfere, to je površina od oko milijun hektara i ima oko 700 kilometara riječnog toka, naziv je prešao granice Hrvatske i sad se cijelo to područje naziva europskom Amazonom. Amazona je poznata po najvećoj bioraznolikosti na svijetu, nigdje drugdje nema toliko živih organizama po jedinici površine, a šume na području Mure, Drave i Dunava po bogatstvu i raznolikosti spadaju među najbogatije europske kontinentalne biocenoze. Međutim danas su među najugroženijim staništima u Europi. Tijekom 18. i 19. stoljeća, močvare i poplavne šume u srednjoj i zapadnoj Europi intenzivno su krčene i isušivane zbog potreba poljoprivrede, urbanizacije, industrijalizacije, te su stoga površinski svedene na minimum. Hrvatski šumari su prije 30-ak godina ovo područje izuzeli iz redovnog gospodarenja, prenamijenili u šume za znanstvena istraživanja, te se njima već dugi niz godina gospodari prema posebnom programu. – govori Rap.

ČUJEŠ LI, ŠUMA TE ZOVE

Ritskim šumama dominiraju vrbe, topole, johe, a mogu se vidjeti i jaseni i hrast lužnjak, dok se među močvarnom vegetacijom značajem ističe strogo zaštićena vrsta kebrač. Stanište je ovdje pronašlo i preko dvjesto vrsta ptica, velik broj ribljih vrsta, ali i ostalih životinja poput dabra, vidre, puha i jelena te vodozemaca, gmazova, leptira i vretenaca. O mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama kojima obiluju ritske šume moglo bi se govoriti još satima. Njihova zaštita i očuvanje svakako su jedan od glavnih zadataka čovjeka, koji i sam rado pronađe utočište u skrovitom šumskom svijetu.

Šume kao prirodno bogatstvo svojim postojanjem i djelovanjem na okolinu povoljno utječu na klimu, stvaranje kisika, filtriranje vode i zraka, reguliranje nivoa podzemnih voda, pružaju nam zaštitu od djelovanja oborina i vjetrova, povoljno utječu na zdravstvene uvjete života, razvoj turizma i ljepotu krajolika, a svojom energijom utječu na smanjenje stresa te se često koriste kao terapija. Kombinacija šume i vode kakve imamo na ovom području u tom je smislu još bolja za smanjenje stresa. – ističe Rap.

ŠUMOVITI ŠUM ŠUME – Poruke djece i mladih

Ne smijemo ubijati životinje, ne smijemo od njih raditi modne detalje, ne trebamo bez veze rezati drva i moramo čuvati šume i udisati njihov lijepi zrak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!