Lovački dom Muljava mjesto je vrhunske gastro i izletničke ponude

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Skriven među stoljetnim, gustim bukovim šumama, na obroncima Petrove gore, nalazi se Lovački dom Muljava. Djelatnici karlovačke Podružnice Hrvatskih šuma održavaju tradiciju doma već pola stoljeća, kroz već dobro poznatu gastronomsku ponudu, ali i uređenje samog prostora iz kojeg se iščitava povezanost s prirodom i briga o okolišu. On se nalazi u samom srcu šumskog kompleksa Petrove gore, na području Korduna, 20 kilometara od grada Karlovca prema granici sa BiH. Imaju i 8 soba s 22 ležaja, a u fokusu im je upravo fantastična gastronomska ponuda, kaže voditelj UŠP Karlovac, Marin Svetić

POGLED KROZ DVOGLED

Što se tiče same gastro ponude tu smo se pošto smo lovački dom isključivo koncentrirali na našu divljač iz domaćih lovišta Petrove gore, odnosno susjednih lovišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Tu se prije svega misli na vrste kao što su divlja svinja i srna, znači s njima radimo sve moguće i dajemo u gastro ponudu svim putnicima, lovcima i izletnicima. Lovački dom Muljava s te je strane maksimalno otvoren. Tijekom godine imamo razne manifestacije koje se održavaju kod nas, u rujnu imamo gljivarijadu, imamo manifestacije za šumske trkače, u sklopu doma imamo uređenu 17 kilometarsku planinarsku obilaznicu na kojoj se nalaze i QR kodovi. – govori Svetić.

NAPRIJED, ZELENO JE

No, nije planinarska staza jedino što se nudi. Imaju i odličnu terasu, na kojoj se posjetitelji mogu opustiti i osjetiti dušu šume i prirode.

Vrlo blizu lovačkog doma Muljava na nekoliko kilometara nalazi se i kulturno povijesni spomenik na Petrovoj gori, vrh se zove Petrovac, a tamo se nalazi spomenik revolucije, a osim toga imamo i park tamnog neba gdje je moguće promatrati zvijezde u njihovom punom sjaju, odnosno bez zagađenja iz okolice. Inače, najviši vrh gore Mali Petrovac nalazi se na 512 metara nadmorske visine, gdje je izgrađen i ornitološki park koji u svojoj sastavnici devet edukativnih ploča i osmatračnica za promatranje ptica. U okruženju smo zaista živopisni, a ne smijemo izostaviti ni ruševinu koja se nalazi nekoliko kilometara iznad doma, to je pavlinski samostan osnovan davne 1303. godine i jedan je od najstarijih pavlinskih samostana u hrvatskoj. Također u blizini samostana mi šumari smo prema legendi izgradili spomen na mjesto gdje je prema legendi sahranjen posljednji hrvatski kralj narodne krvi Petar Svačić koji je poginuo u bitci sa Mađarima na planini gvozdu u 11. stoljeću. – ističe Svetić.

ČUJEŠ LI, ŠUMA TE ZOVE?

A evo i što Svetić kaže, koji je glavni mamac kojeg bi posjetitelji trebali zagristi i doći u Lovački dom Muljava.

Lovački dom Muljava uvijek poziva ljude da nas posjete i da pod nepcima osjete našu famoznu Zoranovu platu. Ta čarolija okusa vam se ne može opisati, to zaista morate doći i osjetiti sami, sva moguća divljačina, svi mogući prilozi, to je karakteristično za muljavu, tu gastro ponudu nema nitko u našem okruženju pa prema tome to obavezno treba doći probati. Zoranova plata, kraljeva plata, plata muljava, sve se to mora probati, a osim toga poznati smo i po desertu, a to su naše palačinke sa sladoledom i umakom od šumskog voća. – ponosno govori Svetić.

ŠUMOVITI ŠUM ŠUME – Poruke djece i mladih

Sve živo dijeli isti dah. Životinja, drvo, čovjek. Ipak bez šuma ne bi bilo daha ni za koga. Šume su pluća zemlje. Uništiš li prirodu i šumu, svojoj si djeci ostavio pustoš. Naše bake i djedovi odnosili su se prema prirodi s poštovanjem.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!