“Danima zajedničke sadnje” sade se stabla za sve buduće generacije koje dolaze

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Već godinama Hrvatske šume putem različitih akcija i događanja ostvaruju komunikaciju i druženje s ljubiteljima šume. Glavni cilj je edukacija o gospodarenju šumama i poticanje ljudi da se brinu o prirodi i razumiju značaj njezinog očuvanja. Budući da je želja mnogih građana aktivno sudjelovati u gospodarenju šumama kroz sadnju stabala, Hrvatske šume organiziraju akcije Dani zajedničke sadnje, ističe samostalni stručni suradnik za urbano šumarstvo Hrvatskih šuma Damir Dramalija.

POGLED KROZ DVOGLED

– Svi smo svjedoci rastućeg onečišćenja okoliša i sve izraženijih posljedica klimatskih promjena koje nerijetko izazivaju zabrinutost kod djela javnosti. S povećanjem tog javnog interesa građana, te svjesni globalnog problema klimatskih promjena koje utječu na šume i prirodu općenito, Hrvatske šume d.o.o., Zagreb kojima je društveno odgovorno poslovanje važna komponenta u gospodarenju našim šumama, intenzivno rade na informiranju i educiranju šire javnosti o toj problematici. Želja je mnogih građana aktivno se uključiti u taj proces, a konkretan osobni doprinos najradije vide kroz sadnju sadnica, što nas iznimno veseli. Stoga Hrvatske šume dugi niz godina, praktički otkada postoje, sa zainteresiranom javnošću, organiziraju akciju sadnje šumskih sadnica, koje su zadnjih nekoliko godina medijski prepoznatljive pod nazivom “Dani zajedničke sadnje” – kaže Dramalija.

NAPRIJED, ZELENO JE

Kampanja Dani zajedničke sadnje održava se dva puta godišnje, u proljeće i jesen, na površinama državnih šuma diljem Hrvatske, ovisno o interesu prijavljenih. Inače, Hrvatske šume godišnje posade oko 9 milijuna sadnica, u što se ne ubrajaju površine na koje se unosi sjemenski materijal.

– Broj sadnica posađenih kroz različite akcije s vanjskim sudionicima je daleko manji, ali cilj koji ostvarujemo je značajno veći, jer nam je dragocjena svaka biljka koju posadi netko iz redova građanstva. U spomenutim akcijama sudjelovali su i oni najmanji, sa svojim vrtićima i školama, brojne udruge, tvrtke ali i građani pojedinci. Kroz naše akcije nije se samo sadilo, već družilo, sklapalo nova prijateljstva, a stečena su i temeljna znanja upravljanja šumama na prirodan i održiv način, odnosno tako da one ostanu sačuvane kako za ove, tako i za buduće generacije. Akcija Hrvatskih šuma pod nazivom “Dani zajedničke sadnje” može se smatrati tradicionalnom i svakako želimo dalje razvijati i učiniti dostupnijom što većem broju građana. U tom ćemo smjeru nastaviti prilagođavati i intenzivirati naše aktivnosti. Kao i do sada, javni poziv ćemo upućivati krajem siječnja za proljetnu kampanju, odnosno krajem rujna za jesensku – pojašnjava Dramalija.

ČUJEŠ LI, ŠUMA TE ZOVE?

Prihvaćanjem izvješća s 26. konferencije stranaka okvirne konvencije UN-a o promjeni klime, Hrvatska se obvezala saditi dodatnih milijun stabala godišnje, odnosno 10 milijuna stabala do 2030., što će osigurati povećanje površina pošumljenog neobraslog šumskog zemljišta, povećanje površina pod krošnjama u urbanim područjima te povećanje stabala izvan naselja uz prometnice, vodotoke i slične druge površine, ističe naš sugovornik.

– Prema izračunam energetskog instituta Hrvoje Požar, sadnjom dodatnih milijun stabala godišnje, kompenzirale bi se emisije CO2 iz automobila inozemnih turista koji dolaze u Republiku Hrvatsku. U pripremi i provođenju ovih aktivnosti na površinama u državnom vlasništvu, značajno će sudjelovati i Hrvatske šume, sa svojim stručnim i materijalnim potencijalom. Ali želja nam je biti na usluzi jedinicama lokalne samouprave prilikom planiranja i provođenje sadnje stabala na javnim gradskim površinama i u tom smislu, mogu nam se slobodno obratiti. Za kraj bi željeli istaknuti da nam je doista drago da raste svijet da su zdrave i održavane šume i šumski eko sustavi, prva linija obrane od klimatskih promjena i predstavljaju zasigurno jedan od najvećih ekoloških, gospodarskih, društveno ekonomskih i političkih izazova današnjice. Na tom tragu, naroda poslovica – Onaj tko sadi drvo, voli ne samo sebe nego i druge – dobiva u potpunosti na svom značenju, kao i naša akcija “Dani zajedničke sadnje”. I ovim puta pozivamo građane da i dalje zajedno sadimo stabla za održivu budućnost generacija koje dolaze – zaključuje Dramalija.

ŠUMOVITI ŠUM ŠUME – Poruke djece i mladih

– Šuma je dom mnogim divljim životinjama. U Hrvatskim šumama možete sresti, medvjeda, vuka, lisicu, risa, puha, vjevericu, ježa, jelena i razne ptice i druga sva čudesna bića.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!