Računi se od sada plaćaju samo u eurima, evo kako zamijeniti kune bez naknade

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Račune za režije od subote, 14. siječnja, moguće je plaćati isključivo u eurima, a ne i u kunama. U subotu je završilo dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja u kojemu su građani osim eurima, proizvode i usluge mogli plaćati i kunama.  

Građani mogu isključivo tijekom 12 mjeseci ove godine kunsku gotovinu u eursku bez naknade mijenjati u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte.

No, pritom kod Fine i Pošte postoji limit, pa ako građani u jednoj transakciji mijenjaju više od 100 novčanica i 100 kovanica, te institucije će im naplatiti naknadu, dok u bankama nema ograničenja i zamjena kuna za eure je besplatna bez obzira na broj kovanica i novčanica.

Također, građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure i polaganjem novca na bankovne račune.

Hrvatska narodna banka (HNB) će pak gotov novac kune za gotov novac eura mijenjati od 1. siječnja 2024. godine, bez naknade, po fiksnom tečaju konverzije, i to kovanice kune, uključujući lipe, do 31. prosinca 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja.

Za lakše privikavanje građana na novu valutu ostaje obveza dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga, u kunama i eurima, koje je započela u rujnu prošle godine, a protegnut će se i na cijelu ovu godinu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!