Što donosi budućnost upravljanja električnom energijom?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Napredna mreža (smart grid) moderna je tehnologija koja omogućuje inteligentno upravljanje električnom mrežom. To znači da se koriste informatičke tehnologije kako bi se osigurao pouzdan, siguran i učinkovit prijenos i distribucija električne energije.

Jedna od glavnih komponenti napredne mreže je upotreba senzora i automatizacije za praćenje i kontrolu prijenosa i distribucije struje. Ova tehnologija omogućuje elektroprivrednim tvrtkama da brže i preciznije reagiraju na promjene u potražnji za strujom, što pomaže u smanjenju gubitaka struje i smanjenju troškova.

Napredna mreža također omogućuje integraciju obnovljivih izvora energije, poput solarnih i vjetroelektrana. Ova tehnologija omogućuje elektroprivrednim tvrtkama da bolje upravljaju i iskoriste energiju generiranu od ovih izvora, što pomaže u postizanju ciljeva održivosti i smanjenja emisije stakleničkih plinova.

Napredna mreža također omogućuje krajnjim korisnicima da bolje upravljaju svojom potrošnjom energije putem korištenja aplikacija za pametne telefone i drugih uređaja. Ova tehnologija omogućuje krajnjim korisnicima da prate svoju potrošnju energije i da poduzmu korake kako bi je smanjili, što pomaže u smanjenju troškova i poboljšanju energetske učinkovitosti.

Smart grid tehnologija je još uvijek u razvoju i implementacija joj zahtijeva velike investicije. Međutim, sve veći pritisak na smanjenje emisije stakleničkih plinova i potreba za pouzdanijim i sigurnijim električnim mrežama, vjerojatno će dovesti do šire implementacije ovih tehnologija u bliskoj budućnosti.

Tehnologija je ključna za postizanje održivih i učinkovitih električnih mreža, te će sigurno igrati važnu ulogu u budućnosti električne energije.

S ciljem digitalizacije dijela elektrodistribucijske mreže u Hrvatskoj, HEP ODS provodi pilot-projekt uvođenja naprednih mreža. Projektom će se povećati učinkovitost distribucije električne energije, stvoriti preduvjeti za povećanje pouzdanosti napajanja električnom energijom, povećati broj korisnika s pristupom naprednoj mreži i stvoriti preduvjeti za daljnju integraciju distribuiranih izvora.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!