5 zanimljivih činjenica o struji koje jamačno niste znali

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pročitajte Top 5 zanimljivih činjenica o elektricitetu koji je najčudesniji oblik energije.

1. Možda niste svjesni, ali struja utječe na način na koji vam srce kuca. Električni generator, s druge strane, može promijeniti ritam vašeg srca. Električni valovi, bez obzira odakle dolaze, uzrokuju kontrakciju mišića u vašem srcu.

Zbog toga neki električni izvori mogu biti opasni za one koji imaju problema sa srcem. Ostali, s druge strane, mogu biti korisni.

Kardiolozi, na primjer, koriste opremu za elektrokardiogram, koja se obično naziva “EKG” strojevima, za otkrivanje problema sa srcem. Ovi strojevi prikazuju pokretnu liniju otkucaja srca osobe pomoću električne energije.

2. Statički elektricitet ima mnogo primjena. Mnogi od nas svakodnevno ispisuju i fotokopiraju papire, a da ne znaju da su tinta ili toner privučeni na papir nabojem statičkog elektriciteta. Mnogi drugi strojevi, poput klima uređaja, rade istu stvar jer njihovi filtri zadržavaju prašinu i sitne čestice u zraku.

3. Benjamin Franklin izumio je gromobran u 18. stoljeću, napravu koja pomaže u zaštiti građevina u slučaju udara groma. Šipka će prenijeti naboj munje u zemlju putem žice, osiguravajući sigurnost građevine.

4. Električne jegulje mogu proizvesti udar od 500 volti. Električne jegulje najčešće se pojavljuju u filmovima, ali zapravo mogu biti nevjerojatno opasne. Svaka jegulja rođena je s 80 posto tijela koje se sastoji od stanica, koje su također poznate kao elektroliti i mogu stvoriti udar od preko 500 volti. Srećom, jegulje oslobađaju svoj ogromni naboj samo kada love ili ugledaju grabežljivca.

5. Nikola Tesla i Thomas Edison sudjelovali su u “ratu struja” 1880-ih. Tesla je razvijao izmjeničnu struju (AC), a Edison istosmjernu (DC) i obojica su željeli da se njihove struje naširoko koriste. Budući da je izmjenična struja sigurnija i može se koristiti na većim udaljenostima, pobjedu je odnio Tesla.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!