Budućnost hrvatskih proizvođača bioplina upitna zbog poskupljenja sirovina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatski proizvođači bioplina od vlade traže tri mjere bez čijeg usvajanja, smatraju, prijeti gašenje te vrste proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. U Hrvatskoj udruzi proizvođača bioplina (HUPB) smatraju da je bioplinska postrojenja potrebno izuzeti iz Uredbe o Zakonu o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena električne energije na jednak način kako je to učinjeno u Njemačkoj.

Ta će mjera omogućiti da 26 MW bioplinskih postrojenja u Hrvatskoj nastavi proizvodnju koja je već duže vremena ugrožena zbog enormnog poskupljenja sirovina koje istovremeno nije pratilo poskupljenje električne energije.

Nova uredba

Iz HUPB-a poručuju i da je potrebno u novu uredbu o poticanju električne energije iz obnovljivih izvora implementirati prethodno usuglašenu formulu koja bioplinskim postrojenjima u okviru Hrvatskog operatera tržišta energije (HROTE) omogućuje financijski bonus neophodan za pozitivno poslovanje bioplinskih elektrana.

Treći zaključak je da je potrebno donijeti uredbu kojom će se postrojenjima koja su bila prisiljena raskinuti svoje ugovore omogućiti ponovno potpisivanje ugovora s HROTE-om uz otkupnu cijenu električne energije koja će se računati prema novoj metodologiji.
Navedena mjera omogućit će da bioplinska postrojenja nastave s proizvodnjom i pozitivno posluju do kraja važenja ugovora s HROTE-om.

Predsjednik HUPB-a Marijan Cenger kazao je kako je gorući problem s kojim se članovi te udruge suočavaju od kraja 2021. godine enormni porast cijena svih inputa.

„Taj je problem eskalirao u jesen prošle godine čime je poslovanje bioplinskih elektrana dovedeno do toga da je postalo neisplativo. Stanje je alarmantno jer se svaki mjesec generiraju gubici u desecima tisuća eura i to nije održivo. Zbog toga su neka postrojenja ugašena, a neka su značajno smanjila proizvodnju” istaknuo je Cenger koji je na Skupštini održanoj u četvrtak na prostoru Bjelovarskog sajma u Gudovcu pored Bjelovara ponovno izabran za predsjednika Udruge. Na Skupštini je za njegovog zamjenika izabran Emil Guščić, a za potpredsjednike izabrani su Toni Raič, Josip Puljko i Dalibor Vrček. Za tajnika je izabran Ante Topalović. Na Skupštini je izmijenjen i Statut, te su usvojena financijska izvješća o radu Udruge u 2021. i 2022.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!