Nastavak projekta Aglomeracije Bjelovar, ako se uspiju ishoditi svi dokumenti, mogao bi početi već nagodinu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vodne usluge Bjelovar planiraju nastaviti s projektom Aglomeracija Bjelovar dva. Više o projektu rekao je Ivan Ivančić, direktor Vodnih usluga.

– To je druga etapa Aglomeracije, odnosno poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Bjelovar. Ovaj put nema vodoopskrbe nego je u pitanju samo odvodnja na kojoj je naglasak, a uključena je, uz grad Bjelovar i općina Rovišće – pojašnjava.

To je projekt težak 31 i pol milijun eura s PDV-om. Obuhvatit će 74 kilometra gravitacijskih cjevovoda s 41 crpnom stanicom i 13 kilometara tlačnog cjevovoda. Bit će to svakako sveobuhvatni projekt.

– Ono što ja zanimljivo za građane Bjelovara je da se ponovno preispituju dionice koje u prvoj fazi nisu mogle biti financirane zbog strogih kriterija – kaže Ivančić i pojašnjava koje su to lokacije koje će obuhvatiti Fazu 2.

-Novoseljani, Ždralovi, Prokljuvani, ima manjih dionica koje nisu bile u obuhvatu u prvoj fazi. No, sad su ponovno u planovima. U novom širem obuhvatu su i Puričani, Letičani, Zvijerci, Kupinovac – južni dio, Malo i Veliko Korenovo, Brezovac uz Općinu Rovišće – priča i napominje kako će ti radovi biti značajni za lokalno stanovništvo.

– To će obuhvatiti građevinski dio na javnim površinama, cjevovodi, linijski objekti, te priključci koji su ušli u cijenu izgradnje i u prvoj fazi. I u drugoj će isto tako građani dobiti pripremu svog priključka – dodaje.

Viši standard podrazumijeva i više cijene, ali Ivančić ističe kako će se s rastom cijena pričekati još neko vrijeme, ali i da će paziti na građane.

– Ono što su realni troškovi, to može ući u cijenu, tu nema nikakve dobiti niti ekstra profita. Nego, moramo dokazati da su naši troškovi opravdani. Tad se to može pretočiti u cijene, ali to izbjegavamo maksimalno – priča Ivančić koji se nada da će s provedbom projekta početi uskoro.

– Projekt je na ishođenju mišljenja Ministarstva na ocijeni Potrebe procjene utjecaja na okoliš, što je dokument koji dugo čekamo. U fazi je projektiranja. U planu je da nagodinu imamo spreman projekt s građevinskom dozvolom i ugovorom o financiranju. Do kraja iduće godine, bi se mogao raspisati natječaj za izvođača radova, ako sve bude išlo prema planu – pojašnjava i dodaje kako je rok za završetak Aglomeracije Bjelovar 2 do 2027. godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!