Vode ima dovoljno i za sušno ljeto, ali ju treba koristiti racionalno

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Unatoč dolasku vrućih ljetnih dana, straha od manjka vode u Bjelovaru nema, pojašnjava Ivan Ivančić, direktor Vodnih Usluga Bjelovar.

– Bjelovar nema problema s količinama vode za svoje potvrde. Kapaciteti bunara su preko 200 litara u sekundi, za sva tri bunara koji su u funkciji. Prosječna potrošnja je 60 litara u sekundi s povećanjima do 100 litara u sekundi za redovite potrebe grada i uslužnog područja. Kapaciteti su i više nego dvostruki u odnosu na potrebe. Stoga, nema razloga za brigu. Čak ni manjak oborina ne utječe na vodu, naši bunari su u Dravskom slivu i vrlo su izdašni – priča Ivančić i napominje da bi se osjetio značajan manjak vode tek da Drava presuši.

U najekstremnijim godinama voda u bunarima oscilirala je za 10 do 15 centimetara, što nije značajno, pojašnjava. No, samo zato što ima dovoljno vode, ne znači da bi se korisnici s bjelovarskog područja trebali ponašati kao pijani milijarderi.

– Kao i uvijek apeliramo na razumno korištenje svih resursa, tako i vode. Ona nam je dostupna, kvalitetna je i pitka, ne oskudijevamo, ali ne treba se ponašati neracionalno s njom. Kad nije potrebno zalijevati zbog kiše, nemojmo to raditi. Ne treba trošiti prekomjerne količine za pranje vozila. To je ono što kao svaki pojedinac može racionalno napraviti u očuvanju vode – poručuje Ivančić.

U moru poskupljenja, tema porasta cijena aktualna je i u Vodnim uslugama, a evo što sve utječe na promjenu cijene vodnih usluga.

– Morat ćemo ispitivati cijene zbog niza okolnosti koje se događaju oko nas poput rasta cijena energenata i inflatornih pritisaka koji utječu na sve kalkulativne elemente u poslovanju. Tu je i uredba Vlade o najnižoj osnovnoj cijeni, ali i plaćama kojih se moramo držati. Dio naših platnih razreda do sad je bio ispod te razine. Dakle, minimalne plaće moramo održati, ali moramo i održati platne razrede kakvi jesu, jer smo ipak javno poduzeće – kaže Ivančić i napominje kako odluka o rastu cijena nije donesena, ali će se o tome detaljno raspravljati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!