Voćari i poljoprivrednici žale za starim sustavom protugradne obrane, evo zašto!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tuče na sjeveru Hrvatske nedavno su opet aktualizirale pitanje protugradne obrane. Za njezinu operativnu provedbu zadužen je Državni hidrometeorološki zavod, dok nadzor nad provođenjem obavlja Ministarstvo poljoprivrede. Operativna obrana od tuče provodi se na području 13 županija, uključujući Bjelovarsko-bilogorsku županiju, u kojoj je aktivno 29 postaja s prizemnim generatorima kojima se u atmosferu unosi reagens srebrov jodid – Mreža prizemnih generatora aktivira se nekoliko sati prije nastupa konvektivnih procesa na temelju prognostičkih materijala, ranih upozorenja te radarskih i satelitskih slika o kojima poslužitelje na generatorskim postajama kontinuirano informiraju službenici radarskih centara – pojašnjavaju iz DHMZ-a. Na području naše županije, baš kao i na ostalima, sustav funkcionira u suradnji s lokalnim vlastima. Ipak, opsežnost operativne obrane od tuče ovisi i o sredstvima koja se uplate DHMZ-u iz županijskog proračuna. Ove godine iz proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije uplaćeno je 5 tisuća eura po toj osnovi, pa u DHMZ-u kažu kako se operativna obrana od tuče provodi s bitno smanjenim financijskim sredstvima.

Nenad Horvat, predsjednik voćarsko-povrtlarske udruge “Dar Bilogore” ističe kako danas nema onog starog sustava protugradne obrane, gdje su postojali i ljudi koji su aktivno radili na protugradnoj mreži, a njezin se izostanak osjeti. Oni su, priča Horvat, dobrano smanjivali količine leda koje bi pale u ljetnim mjesecima.

– Danas smo osuđeni na utjecaj vremena i dragog Boga. Žao mi je ako je netko izvana, vjerojatno iz Europe, predložio, a mi smo među prvima to prihvatili da nemamo takav sustav protugradne obrane, a to je ipak negativno za naš urod – kaže Horvat i napominje da ga ne veseli ako mu osiguranje isplaćuje štetu od leda, već je puno zadovoljniji kad proda svoje proizvode domaćim kupcima.

– Protugradna obrana nije potrebna svaki dan i potrebna je samo u ljetnim mjesecima. Mislim da je količina novca koja se u nju ulaže zanemariva u odnosu na to koliko se voća, povrća i žitarica spasi – priča. Manjak hrvatske protugradne obrane utječe na Sloveniju i Mađarsku, koji ju imaju, priča Horvat. Ipak, nada se da će vrijeme ove godine poslužiti i da će što manje leda pogoditi ne samo Bjelovarsko-bilogorsku županiju, već i Hrvatsku.

I Grad Bjelovar već nekoliko godina ima potporu male vrijednosti za nabavu i postavljanje sustava za zaštitu od tuče. Ipak, interes nije velik, zato su i dodijeljena sredstva za tu mjeru nešto manja.

– Grad za ovu mjeru ove godine predviđa 2654 eura, odnosno 20 tisuća kuna. Javni poziv je otvoren od 18. travnja i zainteresirani se još mogu javiti. Moguće je ostvariti 40% financiranja za mreže protiv tuče, za postavu na višegodišnje nasade na preko pola hektara veličine. Prethodnih godina nije bilo previše interesa za tu mjeru, pa se sredstva za nju kreću u nekom uobičajenom okviru, ali ako bi bio veći interes, mi bi preraspodijelili sredstva iz drugih mjera – pojašnjava Davor Sušak, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo u Gradu Bjelovaru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!