Drugi pokušaj – tko će bušiti u Velikom Korenovu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovih dana trebao bi biti raspisan javni poziv za izvođača radova na drugoj bušotini Velikom Korenovu. U tijeku je prethodno savjetovanje, i to već drugo vezano uz ovaj projekt kojim rukovodi gradska tvrtka Terme Bjelovar. Podsjetimo, prvi javni poziv raspisan je još u veljači, nakon čega je za izvođača radova izabrana španjolska tvrtka IPM, jedina koja se javila. No, natječaj je naknadno ipak poništen.

-Riječ je o poslu vrijednom 3,8 milijuna eura, i nije dobro kad za takav posao pristigne samo jedna ponuda. Još kad u toj ponudi postoje određeni elementi koji nas kao Grad ne zadovoljavaju i ne ulijevaju nam sigurnost te kad nije zadovoljena određena procedura, mi nismo željeli ništa riskirati te smo odlučili poništiti natječaj – kazao je tada za Alfa radio bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

I sada se u Gradu nadaju da će na novi natječaj pristići više ponuda kako bi odabrao kvalitetan izvođač, s obzirom da je riječ o projektu od iznimne važnosti za Bjelovar.

Dosadašnja ispitivanja su pokazala kako bi bušotina u Korenovu trebala ‘izbacivati’ 25 do 30 litara vode u sekundi, odnosno između 2160 i 2592 kubna metra na dan. Temperatura  na ušću geotermalne bušotine iznosi između 65 i 70 stupnjeva Celzijevih. Stručnjaci su izračunali kako bi instalirana toplinska snaga u geotermalnoj bušotini od 5 MW omogućila grijanje otprilike 600 stanova veličine 75 četvornih metara odnosno cca 45 000 kvadrata stambenog prostora ili 7 do 8 hektara staklenika. Drugim riječima, dovoljno za toplanu koja bi mogla grijati dio grada

Sjajna vijest je i to da postoje ozbiljne indicije kako na još nekoliko lokacija u gradu postoje slični geotermalni izvori koje tek treba detaljnije istražiti te potencijalno staviti u funkciju.

Projekt u Korenovu bit će sufinanciran iz programa „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, za koji su novac osigurale Kraljevina Norveška, Lihtenštajn i Island.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!