Provjerili smo kako napreduju pripreme za 30. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bruse se posljednji detalji i utvrđuje konačan program jubilarnog, 30. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma koji se održava od 8. do 10. rujna. Pripreme su počele još lani, a sajamski prostor bi i ovoga puta trebao biti popunjen.

-Kao i svake godine posljednjih mjesec dana se javljaju neki naši poslovni partneri kojima je u petom mjesecu još prerano. Sve ide prema planu i u završnoj smo fazi pripreme naše jubilarne manifestacije – zadovoljan je direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj.

Svoje će proizvode predstaviti izlagači iz desetak zemalja, a poznata je i zemlja partner. Još na Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu je dogovoreno da će to biti Ukrajina.

-Mi smo to proljetos dogovarali s Ukrajinom i još smo u fazi razgovora, ali idemo u tom smjeru da Ukrajina bude zemlja partner. Imamo još neke razgovore ovog tjedna, ali sve je pod kontrolom – navodi Salaj.

Jesenska sajamska manifestacija je najstariji sajam Bjelovarskog sajma. Kasnije mu je pridružen onaj proljetni i odmah je napravljena jasna razlika. Dok je na Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu naglasak na mehanizaciji za koju je potrebno dosta sajamskih izložbenih kvadrata, na jesenskoj je manifestaciji (iako i na njoj posjetitelji mogu ‘napasati oči’ na traktorima i kombajnima) sadržaj raznovrsniji.

-Imamo raznovrsniju ponudu OPG-ova, u sklopu njega se održava i Peti element, sajam obnovljivih izvora energije što je danas itekako aktualno, tu je i sajam Drvni svijet tako da je ponuda šarolikija, paleta proizvoda je šira i svatko može pronaći nešto za sebe – ističe direktor Bjelovarskog sajma.

Kup mladih uzgajivača

 

Središnji dio i 30. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma bit će Državna stočarska izložba, jedina takva u Hrvatskoj na kojoj će se predstaviti ono najbolje od domaćeg stočarstva, kako autohtonih pasmina, tako i onih konvencionalnih.

-Naš je cilj da naše staje budu pune. Zadali smo si rok da poslije 15. kolovoza imamo finiširan program. Tada ćemo imati sve definirano, ali prema dosadašnjim kontaktima naše staje će biti pune kao i vanjski prostor, a želimo i da to bude kvalitetna izložba – kaže prvi čovjek bjelovarskog sajmovanja.

Ocjenjivanje najboljih grla

 

Ipak, unatoč popunjenim stajama u njima ove godine zbog trenutne situacije dio životinja uobičajenih za Državnu stočarsku izložbu neće moći biti predstavljen.

-S obzirom na situaciju s afričkom svinjskom kugom jedino svinja neće biti jer je prevelika opasnost da netko na cipelama ne donese zarazu. Naši uzgajivači su se s tim složili i mi ćemo te boksove popuniti s drugim životinjama tako da naši posjetitelji neće primijetiti da nešto nedostaje – kaže Salaj.

Upravo se uz Državnu stočarsku izložbu veže i najnovija investicija, popravak krovišta hale u kojoj se nalaze konji, ovce, koze i svinje. Za to je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo 320 tisuća eura potpore, a na početak radova se ne bi trebalo dugo čekati.

-Ovaj tjedan će biti gotovi projekti i troškovnici tako da će vjerujem već oko prvog devetog najvjerojatnije krenuti natječaj za izvođača radova kojeg vodi Bjelovarsko-bilogorska županija. Mi smo stavili rok za dovršetak do petog mjeseca, ali cilj nam je da krovište bude spremno i za Proljetni sajam jer se i na njemu izlaže dio stoke, a mislim da postoje šanse da uz dobro vrijeme to bude gotovo i do trećeg mjeseca – vjeruje Salaj.

Potpora Ministarstva poljoprivrede je došla na vrijeme jer se s obnovom krovišta ne može još dugo čekati.

-Došlo je čak upitno održavanje izložbe. To su salonitne ploče po kojima se ne može hodati i popravljati tako da je to postalo opasno, ali sada svjetlost dolazi. Ovaj sajam ćemo odraditi, a onda ćemo imati novo krovište – ističe Salaj zadovoljan što ministarstvo vjeruje u sajam, pa i Državna stočarska izložba ima još bolju i svjetliju budućnost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!