Samo od poplave je u BBŽ nastala višemilijunska šteta, ostale se zbrajaju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Poplava, olujni i orkanski vjetar i tuča su nepogode koje su ljetos pogodile veći dio Bjelovarsko-bilogorske županije. Samo je poplava za koju je u lipnju prirodna nepogoda proglašena za tri grada i šest općina (Bjelovar, Čazma, Grubišno Polje, Đulovac, Kapela, Nova Rača, Šandrovac, Veliki Grđevac i Veliko Trojstvo) nanijela štetu od 14 milijuna eura. Popisivati paralelno nekoliko različitih nepogoda pri tome nije bio nimalo lak zadatak.

-Svi gradovi i općine koji su zatražili prirodnu nepogodu i njihova povjerenstva odrađuju lavovski posao i do sada su odradili sve kako treba – napominje županijski pročelnik za poljoprivredu Zlatko Pavičić.

Za štetu od poplave od ukupno 14 milijuna eura stigle su ukupno 764 prijave, najviše -306 iz Grubišnog Polja, a najmanje, tek jedna iz Nove Rače. Sada je sve na Državnom povjerenstvu.

Ostali podaci se još obrađuju

-Državno povjerenstvo donosi odluku o visini štete koja će se i ako će se isplatiti oštećenicima na području naše županije, a svjedoci smo da nisu samo na području naše županije bile prirodne nepogode poplave, tuče, olujnog vjetra nego da su se dešavale i u susjednim županijama – napominje Pavičić.

Kolika će odšteta na kraju biti, ako će je i biti, znat će se krajem godine, a koliku su štetu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nanijeli olujni vjetar i tuča zbog kojih su također proglašene nepogode znat će se u drugoj polovini rujna jer se podaci sada obrađuju. Nepogoda je zbog olujnog i orkanskog vjetra proglašena za Garešnicu, Ivansku, Veliki Grđevac i Štefanje, a zbog tuče za Bjelovar, Severin, Šandrovac i Veliku Pisanicu.

Foto: Preuzeto od gospodina Vedrana Križnika


PODIJELI S PRIJATELJIMA!