Novi proizvod za održivost i zaštitu okoliša

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S ciljem smanjenja emisija CO2, HEP Energija i HEP Opskrba poslovnim kupcima (tvrtkama) na području Slovenije i Hrvatske nude novi proizvod – Čistu energiju iz Nuklearne elektrane Krško. Cjenovno pristupačan i omogućujući prijelaz na klimatsku neutralnost, ovaj je proizvod odlično rješenje za kupce koji žele zadovoljiti svoje energetske potrebe bez emisije CO2, ali uz znatno nižu cijenu u odnosu na onu zelene energije iz obnovljivih izvora, odnosno na proizvod ZelEn, što doprinosi njihovim financijskim uštedama i smanjenju troškova poslovanja.

Pojam „čista energija“ odnosi se na sve vrste energije koje ne proizvode emisije stakleničkih plinova ili druge štetne tvari, a pojam „zelena energija“ na energiju koja se dobiva isključivo iz obnovljivih izvora, kao što su sunčane, vjetroelektrane ili hidroelektrane. Budući da se proizvodi bez korištenja fosilnih goriva i ne proizvodi emisije CO2 u atmosferu, nuklearna energija je čista energija, a ne smatra se zelenom energijom jer se ne dobiva iz obnovljivih izvora energije.

Na europskoj razini, nuklearne elektrane proizvedu polovinu niskougljične električne energije. Nuklearna elektrana Krško je glavni izvor proizvodnje niskougljične električne energije u Sloveniji. U suvlasništvu je HEP-a d.d. i GEN Energije (50% : 50%) te HEP preuzima polovicu njene godišnje proizvodnje, što Hrvatsku čini jednom od trenutno 32 zemlje svijeta koje imaju kapacitete u nuklearnoj energiji.

Podsjetimo da je Europski parlament prihvatio prijedlog Europske komisije da se nuklearna energija od siječnja 2023. godine uključi u tzv. zelenu taksonomiju. Investicije u nuklearne elektrane se stoga mogu financirati europskim novcem, jer se smatraju dijelom borbe protiv klimatskih promjena i u skladu su s planovima Europske unije o Zelenoj tranziciji.

Proizvodnja i upotreba energije u energetici i prometu stvara oko 75% izravnih emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji, a prekomjerne emisije CO2 uzrokuju globalno zatopljenje i klimatske promjene, što dovodi do nepovratne štete za okoliš i zdravlje ljudi. Stoga je važno da svi pojedinci i tvrtke preuzmu odgovornost za smanjenje emisija CO2 – korištenjem čiste energije, smanjenjem potrošnje energije i drugim održivim praksama. HEP-ova prodaja električne energije iz nuklearnih postrojenja doprinosi smanjenju emisije stakleničkih plinova na globalnoj razini i pomaže u postizanju ciljeva održivog razvoja UN-a.

Nuklearna elektrana Krško (NEK), koja je u rad puštena 1983. godine, prosječno godišnje proizvodi oko 5,6 milijardi kilovatsati električne energije, koja se u jednakim omjerima dijeli između Hrvatske i Slovenije. To znači da NEK godišnje pokriva oko 20 posto potreba Slovenije i oko 16 posto potreba Hrvatske za električnom energijom. Tijekom ove godine očekuje se da NEK proizvede više od 6 milijardi kWh električne energije.

Krško će raditi do 2043.

U siječnju ove godine Nuklearna elektrana Krško dobila je okolišnu suglasnost slovenskog Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, kojom je dopušteno produljenje rada elektrane za dodatnih 20 godina, odnosno do 2043. godine.

Sam postupak ishođenja okolišne suglasnost bio je dug i iznimno složen. U izradi dokumentacije, analiza te stručnih ocjena, kao i izradi procjene utjecaja na okoliš sudjelovale su brojne znanstvene institucije iz Hrvatske i Slovenije, a provedena je i preko granična procjena utjecaja na okoliš sa susjednim državama Hrvatskom, Italijom, Mađarskom, Austrijom te dodatno i Njemačkom.

Osim okolišne suglasnosti, uvjet za produljenje rada NEK-a bio je i uspješan završetak modernizacije i povećanja sigurnosti elektrane, koji je ispunjen zaključenjem Programa modernizacije nuklearne sigurnosti. Riječ je o investiciji vrijednoj 370 milijuna eura, a sredstva su u jednakim iznosima osigurali suvlasnici, HEP i GEN Energija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!