Šola: Medijacijom rješenje nije nametnuto, već ga sudionici sami kreiraju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Još od 2005. godine, svakog se trećeg četvrtka u listopadu obilježava Svjetski dan rješavanja sukoba. Cilj obilježavanja ovog dana osvijestiti je javnost o mirnom načinu rješavanja sukoba, odnosno, o dostupnim metodama mirnog rješavanja sukoba. Razgovarali smo sa Stipom Šolom, medijatorom iz Bjelovara.

– Kod nas je tradicionalno poimanje rješavanja sukoba sud i sudska presuda na koju vrlo često nemamo utjecaj niti mogućnosti da kreiramo odluku koju bi sud mogao donijeti. Na neki smo način samo stranka u postupku o čijoj sudbini će netko odlučivati na temelju određenih činjenica – pojašnjava.

Hrvatska obrtnička komora postupak medijacije definira kao brzo i učinkovito rješavanje problema koje kao cilj ima pronaći zajedničko prihvatljivo rješenje, a pobijediti jedni druge.

– Vrlo često nam se obraćaju ljudi koji shvaćaju da su zapeli u nekakvom izostanku dobre i kvalitetne komunikacije s drugom stranom i da im jednostavno treba poticaj treće nepristrane strane, a to je upravo medijator – govori Šola te ističe kako se medijacijom rješenje nije nametnuto, već ga sudionici sami kreiraju i za njega preuzimaju odgovornost.

– Bez obzira što već 20 godina u pravnom sustavu Republike Hrvatske postoji Zakon o mirenju, od ove godine i Zakon o mirnom rješavanju sporova, građani još uvijek nisu upoznati dovoljno – zaključio je Šola.

FOTO: Medijator.com


PODIJELI S PRIJATELJIMA!