U Vodnim uslugama ove su godine završili neke dugoročne projekte, a novi su već u planu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Godina na izmaku bila je vrlo plodonosna za bjelovarske Vodne usluge u smislu realizacije brojnih projekata.

– Treba spomenuti završetak ovog djela projekta Aglomeracije, koji se odnosio na mrežu vodoopskrbe i odvodnje. Tu je posao završen i obavljen je tehnički pregled. U međuvremenu smo prošli i kontrolu provedenih postupaka nabave, vođenja postupaka izgradnje i financiranja. Sve je to uspješno izvedeno i vrlo sam zadovoljan – ističe predsjednik uprave te tvrtke, Ivan Ivančić.

Uz to, radilo se i na kanalizaciji u Gornjim Plavnicama.

– Taj je posao proveden kraju uspješno. Asfaltiranje je odgođeno, zbog planova grada da zajedničkim financiranjem uredimo cijelu prometnicu, oba prometna traka. Tu će konačni efekt biti vrlo zadovoljavajuć za naše korisnike – napominje.

Tijekom godine, potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i ugovor o sufinanciranja od strane Hrvatskih voda, pa sad dovršavaju potrebnu dokumentaciju i nastavljaju s poslom.

– Plan je da početkom 2024., početkom građevinske sezone krenemo s konkretnim izvođenjem velikih radova na području grada i našeg novog glavnog dovodnog cjevovoda. Posla ne nedostaje – kaže Ivančić.

Osim toga, Vodne usluge su isporučitelji vode u Općini Nova Rača i Rovišće. No, uskoro bi trebali na sebe preuzeti i infrastrukturu i to ne samo u tim općinama.

-U tijeku je postupak preuzimanja javnih isporučitelja i ukupne infrastrukture na području cijele županije osim grada Čazme. U našem uslužnom području, na temelju odluke Vlade je i dio Koprivničko-križevačke županije. Tu ima određenog otpora i nisam siguran da će to biti riješeno u prvom krugu – pojašnjava, no postupak okrupnjavanja se nastavlja.

– U postupku smo okrupnjavanju tog vodno-komunalnog sektora, i tu se otvara bezbroj projekata i potreba jedinica lokalne samouprave koje su ili djelomično izgradili infrastrukturu ili nemaju ništa kao Općina Zrinski Topolovac. To su neki novi poslovi koji će nam dodatno zadati poslova i briga. Sad smo tek u administrativnoj fazi preuzimanja i okrupnjavanja – kaže Ivančić.

Potrebe su velike, a i ambicije čelnika lokalnih samouprava, pa sad sve češće razmatraju kako taj sustav podići na višu razinu. Bjelovarske Vodne usluge svojim će im znanjem i iskustvom, nakon preuzimanja, u tome svakako pomoći, poručuje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!