HEP uspješno sudjeluje u međunarodnom projektu LIFE Danube Free Sky

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIFE Danube Free Sky veliki je međunarodni projekt sufinanciran sredstvima Europske unije posvećen sprječavanju stradavanja ugroženih vrsta ptica od negativnih utjecaja elektroenergetske infrastrukture. HEP-Operator distribucijskog sustava sudjeluje kao jedan od partnera te na području Elektroslavonije Osijek provodi mjere zaštite ptica od elektrokucije i kolizije na srednjenaponskim nadzemnim vodovima unutar PP Kopački rit. Projekt je započeo 1. rujna 2020. godine i traje do 28. veljače 2026. godine.

Jedna od aktivnosti projekta čiji je nositelj HEP ODS i PP Kopački rit postavljanje je nosača za rodino gnijezdo na pomno odabranoj lokaciji unutar parka prirode. Ugradnja nosača za rodino gnijezdo redovita je aktivnost HEP ODS-a koji se već više od desetljeća brine za preko 1000 rodinih gnijezda na svojim stupovima. Ono po čemu se ova lokacija stupa s rodinim gnijezdom ističe od drugih je što nosač za gnijezdo na sebi ima ugrađenu kameru koja će pomno snimati svaki bitan trenutak u životu jedne rode u Kopačkom ritu – od savijanja gnijezda, grijanja jaja do brige za ptiće i konačno – njihovog napuštanja gnijezda.

U sklopu projekta po prvi puta su se na srednjenaponsku mrežu HEP ODS-a ugradili ˝diverteri˝ za sprječavanje kolizije ptica sa žicama nadzemnih vodova. Pojam ˝diverter˝ najčešće se koristi u nedostatku hrvatske inačice, a najjednostavnije bi se mogao opisati kao preusmjerivač leta ptica. Radi se o maloj plastičnoj spravici napravljenoj od izdržljivog materijala (najčešće u živopisnim bojama) koja se u ovom slučaju dronovima ugrađuje na sigurnosno uže na 35 kV vodovima u pravilnim razmacima.

Problem s kolizijom najčešće nastaje kada jato ptica u preletu naleti na za njih nevidljive žice elektroenergetske infrastrukture pri čemu ih veći broj stradava uslijed pada na tlo. Ideja divertera je da pomažu pticama da na vrijeme uoče žice i preusmjere svoj let iznad ili ispod njihovog pružanja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!